Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa31 març 2022BrusselsRepresentation in Spain – Barcelona1 min read

La Comissió reforça les indicacions geogràfiques per preservar la qualitat i millorar la protecció

Avui la Comissió Europea ha adoptat la proposta per revisar el sistema d’indicacions geogràfiques (IG) de vins, begudes alcohòliques i productes agroalimentaris. Les noves mesures estan orientades a impulsar les indicacions geogràfiques arreu de la Unió per beneficiar l’economia rural i reforçar el grau de protecció, especialment en línia. L’objectiu és mantenir el nivell de qualitat dels aliments de la UE i de les normes alimentàries i també garantir que es preserva el nostre patrimoni cultural, gastronòmic i local i se’n certifica l’autenticitat tant a la UE com arreu del món.

El comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, ha declarat: «Les indicacions geogràfiques representen la riquesa i la diversitat del patrimoni gastronòmic europeu. Amb la proposta que fem avui de reforçar el nostre marc jurídic i intensificar-ne l’harmonització volem potenciar la producció de productes tradicionals de qualitat. Això beneficiarà les economies rurals d’arreu de la Unió i contribuirà a preservar les tradicions locals i els recursos naturals. A més, protegirà la reputació a nivell mundial dels productes agroalimentaris de la UE.»

La Comissió proposa mesures en els següents aspectes per reforçar i millorar l’actual sistema d’indicacions geogràfiques:

  • tràmits d’inscripció abreujats i simplificats;
  • més protecció en línia;
  • més sostenibilitat; i
  • un paper més rellevant a les agrupacions de productors.

La proposta d’avui reflecteix el resultat d’un ampli procés de consulta. L’octubre de 2020 es va publicar una avaluació inicial d’impacte, seguida d’una consulta pública que va estar oberta des del 15 de gener de 2021 fins al 9 d’abril de 2021, juntament amb consultes específiques amb els estats membres i amb organitzacions destacades del sector.

Nota de premsa completa

Detalls

Data de publicació
31 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona
Lloc
Brussels