Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article7 juliol 20203 min read

La moneda ciutadana REC, premiada per la Comissió Europea en la categoria d’inclusió financera

gettyimages-1213563760.jpg
© EU
L’objectiu d’aquest premi és el reconeixement i l’impuls de projectes innovadors que exploren les aplicacions de les Distributed Ledger Technology, per fomentar la innovació social. El projecte REC rebrà 200.000 euros, que es destinaran a obrir el codi (open source) i a realitzar millores al sistema tecnològic

La moneda ciutadana REC, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, amb participació de Barcelona Activa, i l’associació NOVACT, ha guanyat el premi EIC Prize on Blockchains for Social Good, en la categoria d’inclusió financera, que atorga la Enhanced European Innovation Council de la Comissió Europea. La moneda REC es va presentar juntament a un consorci d’entitats anomenat Generalised Merits (GMeRitS), consorci d’universitats i experiments econòmics, liderat per la Universitat d’Aalto i format per NOVACT, Qbit (desenvolupadors del REC), Politecnico di Milano, Mesensei i Merits.

L’objectiu d’aquest premi és el reconeixement i l’impuls de projectes innovadors que exploren les aplicacions de les Distributed Ledger Technology per fomentar la innovació social. Els projectes guanyadors donen suport a àrees com la traçabilitat, l’economia circular descentralitzada, la participació en la presa de decisions democràtiques i la transparència en els processos públics, entre d’altres.

S’hi van presentar un total de 178 projectes de 43 països diferents. Un grup de 30 experts en cadena de bloc, tecnologia, innovació i ciències socials van fer una preselecció de 23 finalistes i, finalment, es van seleccionar els 6 guanyadors. El projecte REC rebrà 200.000 euros, que es destinaran a obrir el codi (open source) i a realitzar millores al sistema tecnològic.

El guardó forma part de la iniciativa europea NGI, impulsada per la Comissió Europea, que té com a objectiu donar forma al futur de l’Internet com un ecosistema de plataforma interoperativa que encarni els valors europeus com la inclusió, l’open source, la transparència, la privacitat, la cooperació i la protecció de dades.

REC, la moneda ciutadana de Barcelona

El REC és la moneda ciutadana de Barcelona que circula en els 10 barris que formen la franja de l’Eix Besòs i que pertanyen als districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris. Actualment compta amb un total de 160 comerços. El seu objectiu es promoure un instrument de desenvolupament econòmic innovador i amb arrel comunitària fomentant la sostenibilitat econòmica i social del petit comerç de proximitat en barris amb reptes de desertificació comercial.

El REC ha demostrat que si la despesa pública es canalitza mitjançant aquest moneda, el seu impacte en l’economia local augmenta un 54% respecte a si es fa en euros. De tal manera que amb l’ús del REC una despesa pública invertida en un territori de 800.000 euros, genera un impacte en l’economia local de 2.360.000€.

Durant la prova pilot del REC, al novembre de 2019, els comerços adherits van ingressar 5.559 recs de mitjana. Un 77% va declarar que va augmentar fins a un 10% el nombre de clients i clientes i un 66% declaraven haver rebut un augment en volum de vendes de fins a un 10%. Les enquestes que es varen passar a les usuàries del REC demostren que el 92% de persones consumidores i el 88% de comerços revelen una satisfacció creixent amb la usabilitat i el funcionament del REC.

Podeu consultar més dades en l’informe del REC.

Sobre GMeRits

GMeRits és un consorci d’universitats i experiments econòmics, liderat per la Universitat d’Aalto i format per NOVACT, Qbit (desenvolupadors del REC), Politecnico di Milano, Mesensei i Merits amb la finalitat de crear estructures econòmiques més eficients i justes que permetin a la humanitat treballar eficientment, estalviar recursos escassos i compartir nous invents.

El treball de GMeRits es basa en la idea que les dades i la majoria dels altres béns purament digitals són “anti-rival” per naturalesa, és a dir, que guanyen valor quan s’utilitzen, mentre que la majoria dels altres productes es desgasten o es consumeixen i perden valor en el seu ús.

Detalls

Data de publicació
7 juliol 2020