Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa14 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

La Nova Bauhaus Europea en el marc de la política de cohesió: una convocatòria per valor de 50 milions d’euros per a projectes urbans innovadors

Avui la Iniciativa Urbana Europea obre una convocatòria per valor de 50 milions d’euros per ajudar a la innovació urbana i contribuir a la capacitat de les ciutats de construir un desenvolupament urbà sostenible. Aquesta convocatòria trasllada perfectament a la pràctica els valors centrals de la Nova Bauhaus Europea: l’estètica, la sostenibilitat i la inclusió. Permetrà posar en marxa la segona generació de demostradors de la Nova Bauhaus Europea després dels sis primers, que es van finançar amb càrrec a Horitzó Europa. La Iniciativa Urbana Europea forma part del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, ha declarat: «Els projectes innovadors sobre el terreny que materialitzen els valors de la Nova Bauhaus Europea són vitals per a una transició verda inclusiva que proporcioni solucions de vida de qualitat per a tothom. Confio que les ciutats de la UE, amb la seva visió i creativitat, aprofitaran aquesta oportunitat de finançament que avui ofereix la Iniciativa Urbana Europea de la política de cohesió per millorar la vida de la ciutadania i demostrar com es poden abordar els reptes urbans complexos amb la Nova Bauhaus Europea.»

La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: «Les ciutats tenen un paper fonamental en la transformació sostenible. Es troben en una posició única no només per animar els ciutadans a participar sinó també per aprofitar la diversitat i el patrimoni cultural a fi de transformar els nostres espais de vida i les nostres consciències. Amb aquesta nova convocatòria, vinculem els valors de la Nova Bauhaus Europea a la construcció i el funcionament de les ciutats, en el pla més proper als ciutadans. Friso per veure que els projectes es fan realitat arreu d’Europa.»

La convocatòria busca projectes que impulsin la transformació en les ciutats i que tinguin el potencial de generar inversions i d’inspirar altres projectes de la política de cohesió, en consonància amb els principis de la Nova Bauhaus Europea. Els projectes han d’estar relacionats amb aquests quatre temes:

  • la construcció i la renovació en un esperit de circularitat i neutralitat de carboni;
  • la preservació i la transformació del patrimoni cultural;
  • l’adaptació i la transformació d’edificis en pro de solucions d’habitatge assequibles;
  • la regeneració dels espais urbans.

El FEDER finançarà el 80 % del cost dels projectes seleccionats. Cada projecte podrà rebre fins a 5 milions d’euros. Una part d’aquest finançament es destinarà a la transferència de solucions innovadores a d’altres ciutats europees perquè la repercussió sigui encara més gran, especialment en les ciutats i les regions que més necessiten l’ajuda per a la transformació cap a un futur verd. A llarg termini, els ajuntaments que hagin rebut ajut crearan associacions amb tres altres ciutats interessades a replicar totalment o parcialment els projectes. Aquesta convocatòria romandrà oberta fins a mitjan gener de 2023.

 

Rerefons 

La presidenta Von der Leyen va posar en marxa la Nova Bauhaus Europea el setembre de 2021. Aquesta iniciativa afegeix una dimensió cultural al Pacte Verd i accelera la transició verda amb el canvi sobre el terreny que combina els valors de l’estètica, la sostenibilitat i la inclusió.

La Iniciativa Urbana Europea, amb un pressupost assignat de 450 milions d’euros, és un nou instrument per reforçar la dimensió urbana de la política de cohesió en el període 2021-2027. Com a mínim el 8 % dels recursos del FEDER en cada estat membre s’han d’invertir en prioritats i projectes triats per les ciutats mateixes en funció de les seves pròpies estratègies de desenvolupament urbà sostenible.

Més enllà de fomentar la innovació, la Iniciativa Urbana Europea dona suport a les capacitats de les zones urbanes d’arreu d’Europa. Aporta dades per a la formulació de polítiques i l’intercanvi de coneixement en matèria de desenvolupament urbà sostenible, també mitjançant l’agenda urbana per a la UE.

La Iniciativa Urbana Europea la gestionen la Comissió i la regió francesa dels Alts de França. Continua la labor iniciada per les Accions Innovadores Urbanes del període de programació 2014-2020 però amb un èmfasi encara més gran en la innovació urbana, la sostenibilitat i la replicabilitat en altres ciutats.

 

Més informació

Iniciativa Urbana Europea

Web de la Nova Bauhaus Europea

 

IP/22/6003

Detalls

Data de publicació
14 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona