Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa9 març 20202 min read

La UE aplana el camí per millorar i fer més ambiciosa l’associació amb l’Àfrica

Brussel·les, 9 de març de 2020

La Comissió Europea i l’alt representant d’Afers Exteriors i Política de Seguretat presenten avui les bases de la nova associació estratègica entre la UE i l’Àfrica destinada a intensificar la cooperació mitjançant l’establiment de règims d’associació en cinc àmbits clau: transició verda, transformació digital, creixement sostenible i ocupació, pau i gobernança, i migració i mobilitat. Sobre la base d’aquest document, Europa entaularà converses amb els socis africans per establir una nova estratègia conjunta que caldrà aprovar a la cimera que la Unió Europea i la Unió Africana celebraran a Brussel·les el mes d’octubre del 2020.

«L’estratègia que avui presentem és un full de ruta que ens permetrà d’avançar i d’intensificar la nostra col·laboració. L’Àfrica és un veí i un soci natural de la Unió Europea. Junts podem construir un futur més pròsper, més pacífic i més sostenible per a tothom», ha declarat avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«A l’Àfrica està en joc una bona part del futur d’Europa. Per fer front als reptes que compartim, necessitem un continent africà fort i una Europa forta. Tots en sortirem guanyant si intensifiquem la nostra sòlida associació en àmbits com ara la pau i l’estabilitat, la pobresa i les desigualtats o el terrorisme i l’extremisme. Els nostres continents necessiten donar-se suport l’un a l’altre per consolidar-se, enfortir-se mútuament i aconseguir una ambició que compartim: un món millor basat en un ordre internacional basat en normes», ha declarat avui també l’alt representant d’Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell.

«Gràcies a les cinc associacions que avui proposem de crear, l’Àfrica i Europa lideraran junts la transformació verda i digital i la inversió i l’ocupació sostenibles. Ara la meva prioritat fonamental és garantir que joves i dones facin seva l’associació estratègica entre Europa i l’Àfrica justament perquè respon a les seves aspiracions», ha declarat avui també la comissària d’Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen.

Les propostes que avui presentem es basen en unes relacions que cada vegada són més intenses entre la UE i l’Àfrica. Arran de la 6a cimera entre la Unió Africana i la UE i també l’enllestiment de les negociacions sobre el nou acord d’associació que tot just han signat la UE i el grup d’estats de l’Àfrica, el Carib i el Pacífic, 2020 serà un any transcendental per poder tirar endavant una associació encara més estreta i més ambiciosa amb el continent africà, que és un dels nostres socis naturals.

Més informació

Comunicat de premsa complet sobre la nova associació estratègica entre Europa i l’Àfrica

Fitxa informativa

Llistat de preguntes i respostes

Detalls

Data de publicació
9 març 2020