Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa8 juny 20205 min read

La UE concedeix 314 milions d’euros a empreses innovadores per combatre el virus i donar suport a la recuperació económica

Brussel·les, 8 de juny de 2020

La Comissió ha anunciat avui la concessió de gairebé 166 milions d’euros de l’accelerador del Consell europeu d’innovació (ERC) a trenta-sis empreses perquè lluitin contra la pandèmia del coronavirus. A més, també concedirà més de 148 milions d’euros a d’altres trenta-sis empreses perquè ajudin a tirar endavant el pla de recuperació econòmica d’Europa. En aquesta segona categoria s’han seleccionat dues empreses catalanes, entre les dues rebran un total de 3,9 milions d’euros.

Tot plegat representa un total de 314 milions d’euros provinents del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020.

«L’enorme talent i les idees revolucionàries de les empreses europees innovadores ens omplen d’esperança. L’increment de la dotació del Consell europeu d’innovació permetrà d’aprofitar tot el seu potencial per fer front al coronavirus i ajudar a tirar endavant la recuperació econòmica. El Consell europeu d’innovació ha respost ràpidament a la crisi del coronavirus i posa de manifest l’agilitat i l’impacte del finançament de la UE», ha declarat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Les trenta-sis empreses que s'han triat perquè contribueixin a lluitar contra el coronavirus treballaran en projectes d’avantguarda, com ara l’ampliació de la producció de­ tovalloletes biodescontaminants, el desenvolupament de sistemes de control de la ventilació assistida que ofereixin al personal sanitari informació en temps real sobre la qualitat de la respiració dels pacients, el desenvolupament d’una plataforma d’anticossos per tractar els casos greus d’infecció, etc. D’altra banda, hi ha 139 empreses que estan treballant amb el coronavirus i no havien pogut rebre finançament en aquesta ronda a causa de les limitacions pressupostàries, però que ara han rebut el recent segell d’excel·lència de la COVID-19 en reconeixement al valor de la seva proposta i per ajudar-les a atraure suport d’altres fonts de finançament.

Hi ha trenta-sis empreses més que donaran suport al pla de recuperació econòmica per a Europa i treballaran en tot un plegat de sectors i projectes, com ara el desenvolupament de torres de turbines eòliques més altes i més potents fabricades amb mòduls de fusta amb un gran potencial per reduir dràsticament els costos de l’energia eòlica, un sistema de producció de fertilitzants orgànics o un altre basat en les cadenes de blocs (blockchain) perquè els fabricants puguin fer un reciclatge sostenible. Entre les empreses seleccionades n’hi ha dues de catalanes, ambdues de l’àmbit de la salut: Miwendo Solutions, ubicada a Barcelona, ha desenvolupat un dispositiu electromagnètic segur i econòmic dissenyat per enganxar-se a la punta d’un colonoscopi convencional i millorar així la detecció de càncers colonorectals.  ADmit Therapeutics, ubicada a l’Hospitalet del Llobregat, que ha creat un sistema pel diagnòstic de l’Alzheimer.

A més, s'han concedit 679 segells d’excel·lència més a propostes de gran qualitat que compleixen els criteris de finançament del Consell europeu d’innovació, però no en van poder rebre cap a causa de les limitacions de pressupost.

El mes de març van demanar d’aplicar el projecte pilot de l’accelerador de l’ERC un nombre rècord de gairebé 4 000 empreses emergents i petites i mitjanes empreses. Més de 1 400 van presentar innovacions relacionades amb la pandèmia del coronavirus. Vet aquí per què tot just s'ha dotat aquesta ronda de finançament de 150 milions d’euros més. Tot plegat puja a total de més de 314 milions d’euros. Les empreses emergents i les pimes triades per rebre aquesta ajuda provenen de setze països: dotze estats membres de la UE, el Regne Unit i tres països associats.

Rerefons

Dels 314 milions d’euros de finançament concedits pel Consell europeu d’innovació, 174 milions d’euros es destinaran a inversions de capital. D’ençà de la seva introducció a mitjan 2019, el projecte pilot accelerador del Consell europeu d’innovació ha ofert l’opció de concedir inversions directes de capital per un màxim de 15 milions d’euros a més a més de les subvencions d’un màxim de 2,5 milions d’euros. Fins avui dia han demanat finançament per un valor total de més de 26 000 milions d’euros més de 10 000 empreses emergents i pimes. De les setanta-dues empreses que avui han rebut finançament, quaranta-sis en rebran en forma de capital.

Les inversions en capital són sotmeses a un exercici de diligència deguda en profunditat i seran gestionades pel futur fons del Consell europeu d’innovació, que cercarà coinversors activament. Val a dir també que les empreses subvencionades pel Consell europeu d’innovació també es beneficien d’una àmplia gamma de serveis d’orientació, tutoria i assessorament/acceleració empresarial. Per primera vegada, aquests serveis s’oferiran a empreses amb el segell d’excel·lència de la COVID-19.

L’ajuda del Consell europeu d’innovació a les idees revolucionàries amb què s’està fent front al coronavirus forma part de l’esforç conjunt de la UE per superar la crisi. El 4 de maig la Comissió va engegar una marató de donants en el marc de la resposta mundial a la crisi del coronavirus, que fins ara ha aconseguit recaptar 9 800 milions d’euros. La Comissió hi ha aportat 1 400 milions d’euros, 1 milió dels quals provenen del programa Horitzó 2020. Amb aquests diners es finançarà el desenvolupament col·laboratiu i el desplegament universal de proves de diagnòstic, tractaments i vacunes per al coronavirus. A final d’aquest mes de maig la Comissió va fer pública la nova campanya anomenada «Objectiu Global: Units pel nostre futur» que ha engegat en col·laboració amb l’organització internacional Global Citizen en el marc de la resposta mundial a la crisi del coronavirus, que culminarà el 27 de juny en una cimera mundial de donants.

A més, la Comissió ha presentat recentment una ambiciosa proposta de pla de recuperació econòmica per a Europa. Per garantir que la recuperació econòmica sigui sostenible, integradora i equitativa per a tots els estats membres, la Comissió proposa de crear un nou instrument de recuperació econòmica, Next Generation EU (la UE de la propera generació), que formarà part d’un nou pressupost a llarg termini de la UE, més potent i més modern. Com a part d’aquest instrument, la Comissió proposa d’aprovar un increment de la dotació del programa Horitzó Europa de 13 500 euros, que es farà servir per proporcionar suport europeu a activitats de recerca i innovació relacionades amb la salut i amb el clima, incloses innovacions d’avantguarda d’empreses emergents i de pimes.

Més informació

Llista d’empreses triades per rebre finançament

Web del nou sistema de projectes pilot del Consell europeu d’innovació (ERC)

Detalls

Data de publicació
8 juny 2020