Barcelona, 10 de juny de 2020
Des de l’inici de la pandèmia, la UE ha donat suport a la recerca per trobar solucions als problemes generats per la crisi del coronavirus. A Catalunya hi ha diversos investigadors i centres de recerca que compten amb fons europeus per dur a terme projectes relacionats amb la lluita contra la Covid-19. La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha publicat el vídeo “La UE lluita contra la Covid-19 des de Catalunya” de cinc minuts de durada on quatre investigadors expliquen els projectes en què estan treballant.
Podeu veure el vídeo en aquest enllaç
Més informació els protagonistes del vídeo i els seus projectes:
Núria Montserrat: Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
La doctora Montserrat compta amb una beca Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC). L’ERC ha donat màxima flexibilitat als seus científics perquè puguin orientar els seus treballs a solucionar temes relacionats amb el coronavirus. L’equip de Núria Montserrat ha creat uns minironyons a través de cèl·lules mare que compten amb les mateixes característiques dels òrgans reals. Juntament amb científics d’Àustria, el Canadà i Suècia han desenvolupat un fàrmac que podria bloquejar la malaltia. Més informació.
En aquest enllaç hi podeu trobar una llista dels científics becats per l’ERC que han orientat la seva recerca per treballar en temes relacionats amb el coronavirus, entre els quals el català Oriol Mitjà.
Al 2007 la Comissió Europea va crear el Consell Europeu de Recerca (ERC) amb l'objectiu de donar suport als investigadors i potenciar la recerca a Europa. Des d'aleshores milers d’investigadors s'han beneficiat de les seves beques. Que Europa Comptés amb investigadors d’alt nivell ha estat clau en la lluita contra la pandèmia.
Alfonso Valencia: Barcelona Supercomputing center
L’aposta de la UE per la supercomputació en general i pel Barcelona Supercomputing Center en particular va quedar demostrada l’any passat en anunciar que el BSC rebria 100 milions d’euros de fons europeus per al Marenostrum 5.
Al febrer d’enguany la Comissió Europea va llançar una convocatòria d’urgència per finançar projectes que aportessin solucions a la pandèmia. El Barcelona Supercomputing Center participa en el projecte Excalate4Covid, un dels 18 projectes seleccionats. Més informació sobre el projecte.
Alfonso Valencia, director de Ciències de la Vida i del Grup de Biologia Computacional al Barcelona Supercomputing Center, explica com es pot estudiar el passat, present i futur del virus gràcies a la biblioteca de més de 500 milions de molècules que emmagatzema el centre.
Laura M. Lechuga: Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya
L’equip de la doctora Laura M. Lechuga lidera el projecte CONVAT, un altre dels 18 projectes seleccionats per la Comissió Europea en una convocatòria d’urgència per buscar respostes contra la Covid-19. Tot i que el projecte té una durada de dos anys, com que es basa en coneixements tècnics previs s’espera que s’obtinguin resultats en menys d’un any. CONVAT proporcionarà un nou dispositiu basant en la nanotecnologia de biosensors òptics que permetrà la detecció del Coronavirus en trenta minuts a partir d’una mostra del pacient i senes necessitat de realitzar proves en laboratoris clínics centralitzats. La Universitat de Barcelona també participa en aquest projecte. Entre les dues institucions rebran al voltant d'1,2 milions d'euros.
En total són cinc les institucions catalanes que rebran fons de la Comissió Europea per desenvolupar solucions davant del brot del Coronavirus en el marc d’aquesta convocatòria. A part de les esmentades anteriorment també participen en algun dels 18 projectes seleccionats l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) que participa en el projecte RiPCoN i que rebrà 197.500 euros i el BCN Peptides que participa en el projecte Solnatide i rebrà 318.750 euros.
Gabriel Anzaladi: SEWERS4EUROPE-EURECAT
El centre tecnològic EURECAT forma part del projecte guanyador d’una de les categories del certamen #EUvsVirus, acollit per la Comissió Europea amb l’objectiu de posar sobre la taula i desenvolupar propostes innovadores per lluitar contra la COVID19. Gabriel Anzaldi, director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat, explica com l’estudi de les aigües residuals permetrà obtenir informació sobre la propagació de la malaltia de forma ràpida, eficient i a gran escala.
Detalls
- Data de publicació
- 10 juny 2020