Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article24 novembre 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

La UE i BEI Global col·laboren per millorar la connectivitat digital dels països del veïnatge meridional

MEDUSA

Avui, en paral·lel al Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània i la Reunió Ministerial entre la UE i el Veïnatge Meridional, la Comissió Europea ha signat un acord amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) per una subvenció de la UE de 40 milions d’euros destinada a finançar una connexió de fibra òptica d’alta velocitat sota la Mediterrània en el marc del projecte MEDUSA, que té el suport del Pla Econòmic i d’Inversions de la UE per al Veïnatge Meridional.

Aquesta contribució de la UE en forma de subvenció augmentarà i garantirà la connectivitat mitjançant el cable submarí i els enllaços terrestres directes fins als centres nacionals de recerca i educació de la regió del veïnatge meridional de la UE.

El comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, ha declarat: «La Comissió i el BEI uneixen forces per dur a terme una de les mesures emblemàtiques del nostre Pla Econòmic i d’Inversions per impulsar la connectivitat digital en el veïnatge meridional. El projecte MEDUSA, amb una dotació de 342 milions d’euros, connectarà directament per primera vegada les ribes nord i sud de la Mediterrània, així com els països meridionals entre ells, a través d’un cable submarí de fibra òptica d’alta capacitat, apte per al futur i que recorrerà diversos països. Gràcies a aquest cable de 7 100 km de longitud, millorarem la connectivitat de forma significativa, la qual cosa estimularà la innovació i la recerca en aquesta regió, i cal destacar que unes 500 universitats, instituts d’educació i centres de recerca i uns 4,5 milions d’estudiants es beneficiaran de la millora de la connectivitat. El projecte MEDUSA sostindrà intrínsecament el desenvolupament econòmic i social de la regió.»

El vicepresident del BEI Ricardo Mourinho Félix ha declarat: «La transformació digital i la connectivitat digital d’alta velocitat són fonamentals en un món postpandèmia. L’acord de subvenció per un import de 40 milions d’euros que hem signat avui amb la Comissió Europea millorarà la connectivitat entre la UE i els nostres socis del nord d’Àfrica i durà a aquesta regió les xarxes d’accés de pròxima generació, alhora que generarà beneficis socioeconòmics. Si treballem plegats podem avançar més en la feina que fem per promoure una major integració a la regió i afavorir el desenvolupament sostenible i el creixement econòmic, de manera que tothom pugui tenir més oportunitats.»

 

Rerefons

El projecte MEDUSA consisteix en la instal·lació d’un cable submarí de fibra òptica d’alta capacitat, d’última tecnologia, que connecta cinc països mediterranis de la UE (Espanya, França, Itàlia, Portugal i Xipre) amb quatre països del veïnatge meridional de la UE (Algèria, Egipte, el Marroc i Tunísia). Tindrà una longitud total de 7 100 km i comptarà amb unes dotze estacions d’aterratge en nou països de la UE i del veïnatge meridional. Una subvenció de la UE per import de 40 milions d’euros proporcionarà la connectivitat d’alta velocitat segura i directa, en particular entre les comunitats de recerca i educació i els usuaris dels països del nord d’Àfrica i de la UE, a través de l’estació d’aterratge de Barcelona. Es preveu que el BEI financi el deute per executar la infraestructura amb una contribució de fins a 100 milions d’euros en préstecs. L’operació encara està pendent de l’aprovació final per part dels òrgans de govern del BEI.

Aquest finançament també permetrà disposar d’una ruta alternativa per al trànsit de dades en les rutes de la UE pertinents i permetrà que els operadors de telecomunicacions esdevinguin socis essencials per al creixement socioeconòmic de la regió. MEDUSA contribueix als programes Global Gateway de la UE i BEI Global. Suposa un dels projectes emblemàtics de la nova agenda de la UE per a la Mediterrània que es va adoptar l’any passat a fi d’impulsar la connectivitat digital en el veïnatge meridional de la UE.

 

Més informació

 

Notes per a la premsa

BEI Global

BEI Global és la branca especialitzada del Grup BEI dedicada a maximitzar la repercussió de les associacions internacionals i el finançament del desenvolupament. BEI Global està dissenyat per fomentar associacions fortes i específiques en el marc del plantejament Team Europe, juntament amb altres institucions de finançament del desenvolupament així com la societat civil. Amb BEI Global el Grup s’acosta a les persones, les empreses i les institucions dels països destinataris a través de les oficines d’arreu del món.

Al llarg dels darrers cinc anys el Banc Europeu d’Inversions ha aportat més de 1 500 milions d’euros per a inversions a llarg termini en infraestructures de telecomunicacions arreu d’Europa i Àfrica.

 

IP/22/7114

Detalls

Data de publicació
24 novembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona