Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa4 desembre 2023Representation in Spain – Barcelona5 min read

La UE lidera la iniciativa mundial a la COP28 per triplicar la capacitat d’energia renovable i duplicar les mesures d’eficiència energètica d’ara al 2030

Avui a la Cimera Mundial d’Acció Climàtica que se celebra a Dubai la presidenta Ursula von der Leyen ha presentat el Compromís Mundial sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica, juntament amb la presidència de la COP28 i 118 països més. Aquesta iniciativa, que la presidenta de la Comissió va proposar per primera vegada el mes d’abril al Fòrum de les Principals Economies, estableix objectius mundials per triplicar la capacitat instal·lada d’energia renovable fins atènyer almenys 11 terawatts de potència (TW) i duplicar la taxa mundial de millora de l’eficiència energètica de manera que passi del 2 % al 4 % anual, d’ara al 2030. El compliment d’aquests objectius contribuirà a la transició vers uns sistema energètic descarbonitzat i ajudarà a eliminar gradualment els combustibles fòssils no reduïts.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Amb aquest Compromís Mundial hem construït una coalició àmplia i forta de països compromesos amb la transició cap a una energia neta: n’hi ha de grans i de petits, del nord i del sud, grans emissors, països en desenvolupament i petits estats insulars. Ens uneix la nostra convicció comuna que per tal de respectar l’objectiu dels 1,5 ºC de l’Acord de París cal que eliminem gradualment els combustibles fòssils. La manera de fer-ho és accelerar la transició cap a l’energia neta triplicant les renovables i duplicant l’eficiència energètica. En els pròxims dos anys invertirem 2 300 milions d’euros del pressupost de la UE en suport de la transició energètica en el nostre veïnatge i arreu del món. Aquest compromís i el suport financer que l’acompanya crearan llocs de treball verds i generaran creixement sostenible gràcies a la inversió en tecnologies del futur. I, per descomptat, reduiran les emissions, que és l’element central de la nostra feina a la COP28.»

El Compromís Mundial s’ha desenvolupat en estreta cooperació entre la Comissió Europea i la presidència de la COP28, amb el suport de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i l’Agència Internacional de l’Energia Renovable (IRENA). Aquest Compromís, que s’ha adoptat durant els primers dies de la COP28, ha de contribuir a l’impuls per assolir el resultat negociat més ambiciós possible al final de la conferència d’enguany. La UE demana que s’adoptin mesures concretes per eliminar gradualment els combustibles fòssils dels sistemes energètics a escala mundial, en especial el carbó, i defensarà una formulació de la Declaració final de la COP que reflecteixi aquest aspecte.

Contribució econòmica de la UE al Compromís

A fi d’ajudar a la concreció del Compromís Mundial, la presidenta Von der Leyen ha anunciat que en els pròxims dos anys invertirem 2 300 milions d’euros del pressupost de la UE en suport de la transició energètica en el nostre veïnatge i arreu del món. La UE també es valdrà del seu programa emblemàtic Global Gateway per continuar contribuint a la transició cap a l’energia neta. La Comissió convida altres països donants a seguir els seus passos i accelerar l’aplicació del Compromís Mundial.

Propers passos

El Compromís Mundial sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica serà una eina clau per a la comunitat internacional a l’hora de mesurar l’avenç i mantenir el rumb cap a la consecució dels objectius de l’Acord de París pel que fa a la temperatura. Cada any, abans de la COP i amb el suport de l’AIE i la IRENA, es publicarà una revisió dels avenços a tot el món per a la consecució dels objectius mundials d’11 TW i el 4 % de millora anual en l’eficiència energètica. La Comissió col·laborarà estretament amb institucions financeres europees com el Banc Europeu d’Inversions i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament per complir els seus compromisos financers relacionats amb aquesta iniciativa.

Rerefons

La iniciativa d’establir objectius mundials en matèria d’energies renovables i d’eficiència energètica la va anunciar per primera vegada la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, el 20 d’abril de 2023 al Fòrum de les Principals Economies. En el marc del Pacte Verd Europeu, els últims temps la UE ha augmentat els seus objectius interns pel que fa al desplegament de l’energia renovable i la millora de l’eficiència energètica, amb la qual cosa s’ha situat al capdavant de la transició mundial cap a l’energia neta. El 2030 la combinació energètica de la UE contindrà com a mínim un 42,5 % de renovables, i aspira a arribar al 45 %. La UE també s’ha compromès a millorar l’eficiència energètica un 11,7 % al llarg d’aquesta dècada. El juny de 2023 la presidenta Von der Leyen i el president de la COP28, Sultan al-Jaber, es van reunir a Brussel·les i van acordar de col·laborar en diverses iniciatives conjuntes per impulsar una transició energètica justa arreu del món, entre les quals hi ha el Compromís Mundial sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica.

Més informació

Compromís Mundial sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica

Discurs de la presidenta Von der Leyen a l’acte de presentació del Compromís Mundial

Objectius mundials en matèria de renovables i d’eficiència energètica

Comunicat de premsa sobre les prioritats de la UE a la COP28

La UE a la COP 28

Actes paral·lels de la UE a la COP28

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

Amb aquest Compromís Mundial hem construït una coalició àmplia i forta de països compromesos amb la transició cap a una energia neta: n’hi ha de grans i de petits, del nord i del sud, grans emissors, països en desenvolupament i petits estats insulars. Ens uneix la nostra convicció comuna que per tal de respectar l’objectiu dels 1,5 ºC de l’Acord de París cal que eliminem gradualment els combustibles fòssils. La manera de fer-ho és accelerar la transició cap a l’energia neta triplicant les renovables i duplicant l’eficiència energètica. Aquest compromís i el suport financer que l’acompanya crearan llocs de treball verds i generaran creixement sostenible gràcies a la inversió en tecnologies del futur. I, per descomptat, reduiran les emissions, que és l’element central de la nostra feina a la COP28.

 

IP/23/6053

Detalls

Data de publicació
4 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona