Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article8 maig 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

Les empreses catalanes capten 386 milions d’euros per a projectes d’innovació de l’Horitzó 2020 de la Comissió Europea, el doble que en l’anterior programa marc

600 empreses catalanes han aconseguit el 2,1 % del total del finançament destinat a empreses d’aquest paquet d’ajuts de la Comissió Europea, per sobre del pes de la població catalana a Europa (1,5 %)

acció
  • 600 empreses catalanes han aconseguit el 2,1 % del total del finançament destinat a empreses d’aquest paquet d’ajuts de la Comissió Europea, per sobre del pes de la població catalana a Europa (1,5 %)
  • A partir del 16 de maig les pimes catalanes poden sol·licitar ajuts de fins a 12 000 euros d’ACCIÓ per rebre assessorament personalitzat a fi de presentar propostes per accedir a aquests ajuts europeus

 

Barcelona, 8 de maig de 2023.— Segons dades d’ACCIÓ ¾l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball¾ les empreses catalanes han captat 386 milions d’euros per a projectes d’innovació del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea entre el 2014 i el 2020, el doble que en l’anterior programa marc (entre el 2007 i el 2014). Es tracta del 2,1 % del total del finançament destinat a empreses d’aquest paquet d’ajuts de la Comissió Europea, un percentatge per sobre del pes de la població de Catalunya a Europa (1,5 %) i sis dècimes més que en l’anterior programa marc (1,5 %).

 

És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ publicat amb motiu de la celebració del Dia d’Europa, que tindrà lloc aquest dimarts. Segons el document, en total, 616 empreses catalanes han rebut finançament de l’H2020, un 63 % més que en l’anterior programa marc. De fet, les empreses lideren l’accés a aquests fons competitius a Catalunya, per davant d’associacions, centres d’investigació o universitats.

 

Aquest finançament ha permès a les empreses catalanes, per exemple, dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat. Al mateix temps, aquests projectes han permès connectar més i millor les empreses catalanes amb l'entorn europeu i millorar els seus projectes d'R+D+I gràcies a la col·laboració amb altres entitats d'Europa.

 

L’estudi apunta que la ràtio d’èxit de les sol·licituds de les empreses catalanes per rebre finançament de l’Horitzó 2020 és del 12 %, superior a la mitjana de la Unió Europea. La majoria d’empreses de Catalunya que han accedit a aquests ajuts són pimes (88,4 %) ¾especialment petites i microempreses¾ dels sectors de les TIC, l’R+D, els serveis tècnics d’enginyeria i els productes i serveis sanitaris.

 

En total, sumant els ajuts a les empreses, associacions, centres d’investigació o universitats, Catalunya ha captat 1 762 milions d’euros a l’Horitzó 2020, la xifra més alta al llarg dels programes marc europeus. Catalunya lidera el total del finançament concedit a l’estat espanyol, amb el 28,8 %.

 

 

Suport públic per accedir a uns fons altament competitius

 

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, ofereix un servei gratuït d’estructuració tècnica per a projectes d’R+D+I amb l’objectiu de maximitzar les possibilitats perquè el projecte aconsegueixi ser beneficiari d’una línia d’ajut. En el marc de l’Horitzó 2020, la ràtio d’èxit de les sol·licituds d’empreses catalanes que han estructurat els seus projectes amb ACCIÓ ha estat del 31 %, gairebé el triple que la mitjana catalana (12 %).

 

De fet, aquest 2023 l’agència intensifica el suport al teixit productiu català per augmentar encara més la participació catalana en programes col·laboratius de recerca, desenvolupament i innovació (com ara Horitzó Europa, LIFE o el programa Europa Digital). Així, a partir del 16 de maig, les pimes catalanes poden sol·licitar ajuts de fins a 12 000 euros d’ACCIÓ per rebre assessorament personalitzat a fi de presentar propostes per accedir a aquests ajuts europeus.

Detalls

Data de publicació
8 maig 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona