Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article21 febrer 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Marc Lachaise, nou director de Fusion for Energy

La junta de govern de Fusion for Energy (F4E), l'organització de la Unió Europea per a ITER i el Desenvolupament de l'Energia de Fusió, va nomenar director Marc Lachaise

Marc Lachaise

Marc Lachaise, enginyer de professió i amb diverses dècades d'experiència al sector energètic assumeix ara la direcció després del nomenament de la junta de govern de F4E.

Carlos Alejaldre, president de la junta de govern de F4E, va agrair a tots els delegats la seva cooperació i va felicitar Marc Lachaise en nom seu. "Estem desitjant treballar amb vostè per liderar la contribució d'Europa a l'ITER i la participació en diversos projectes de fusió destinats a demostrar el ple potencial d'aquesta font d'energia".

Després de l'anunci, Marc Lachaise va respondre: "És un honor ser nomenat director de F4E i prometo dirigir aquesta organització i els seus equips amb compromís, integritat i un veritable esperit de col·laboració. Al llarg de la meva carrera he treballat en l'àmbit de l'energia, on he adquirit àmplia experiència en els camps de la direcció d'equips, la cadena de subministrament i els grans projectes nuclears. Estic desitjant posar els meus coneixements al servei de la comunitat de la fusió perquè estic realment convençut del seu potencial. La responsabilitat que se m'ha encomanat també és una oportunitat per honorar la contribució d'Europa a l'ITER, capacitar els equips i col·laborar amb els nostres socis per culminar el projecte".

Marc Lachaise compta amb una doble titulació en enginyeria de l'École Centrale de Lió, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSEIB), i un MBA d'ESADE. Va treballar durant 27 anys al Grup EDF (Électricité de France), on va ocupar diferents càrrecs directius, cosa que el va dotar d'un ampli ventall de coneixements. Va començar treballant al Departament de manteniment de la Xarxa d'EDF el 1996, i l’any 2000 es va traslladar a la Divisió de Projectes Internacionals com a Cap de projectes. Tres anys després, va assumir les funcions d'assistent executiu del vicepresident primer del Departament de Finances Corporatives. El 2008 es va convertir en Coordinador de compres de les principals filials d'EDF. Després de quatre anys en l'exercici d'aquestes funcions, va passar a ser cap de compres a Hinkley Point C, dirigint l'equip encarregat de formalitzar els contractes. El 2015 va ser nomenat cap adjunt del Departament de compres per als projectes nuclears. Posteriorment, el 2018, va assumir les funcions de director de gestió de contractes del Grup EDF, posició en què va desenvolupar la cultura de gestió i execució de contractes a l'organització. Des de 2021 ocupa el càrrec de director de control de la cadena de subministrament, a la recent creada funció de Control dels projectes nuclears d'EDF, en el marc del Pla de Millora “Excell”.

 

Informació general

El director és nomenat per la junta de govern de Fusion for Energy per a un període de cinc anys, prorrogable una sola vegada per cinc anys més. El nomenament es fa sobre la base d'una llista de candidats, proposats per la Comissió Europea, després de la publicació d'un concurs obert al Diari Oficial de la Unió Europea.

 

Fusion for Energy

Fusion for Energy (F4E) és l'organització de la Unió Europea encarregada de la contribució d'Europa a l’ITER. Una de les seves tasques principals és col·laborar amb la indústria, les pimes i les entitats de recerca per desenvolupar i oferir una àmplia gamma de components d'alta tecnologia, juntament amb serveis d'enginyeria, manteniment i assistència al projecte ITER. F4E dóna suport a les iniciatives de R+D en matèria de fusió mitjançant l'Acord Broader Approach, subscrit amb el Japó, i es prepara per a la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO). F4E es va crear com a entitat jurídica independent en virtut d'una decisió del Consell de la Unió Europea, i es va constituir l'abril del 2007 per a un període de 35 anys. Les seves oficines són a Barcelona, Espanya.

www.fusionforenergy.europa.eu

 

ITER

L'ITER és fruit d'un esforç de col·laboració a escala mundial sense precedents. Serà la instal·lació experimental més gran del món dedicada a la fusió, i s'ha dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l'energia de fusió. La fusió és el procés que proporciona energia al sol i les estrelles. Quan els nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne d'altres de més pesats, s'allibera una gran quantitat d'energia. La investigació en matèria de fusió s'encamina al desenvolupament d'una font d'energia segura, il·limitada i mediambientalment responsable. Europa contribuirà al projecte sufragant gairebé la meitat dels costos de producció, mentre que els altres sis membres d'aquesta empresa conjunta internacional (la Xina, el Japó, l’Índia, República de Corea, Federació de Rússia i els Estats Units) cobriran la resta a parts iguals. La seu del projecte ITER es troba a Cadarache, al sud de França.

www.iter.org

 

Contacte

Consultes dels mitjans de comunicació a F4E:

Aris Apollonatos

Correu electrònic: aris [dot] apollonatosatf4e [dot] europa [dot] eu (aris[dot]apollonatos[at]f4e[dot]europa[dot]eu)

Tel.: + 34 649 179 429

Detalls

Data de publicació
21 febrer 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona