Què estudien els joves que volen treballar a la Unió Europea? A quins reptes s’enfronten els refugiats per integrar-se a l’escola o per inserir-se al mercat laboral europeu? Quin paper tenen les ciutats verdes en la lluita contra el canvi climàtic? Com es fomenta la diversitat en la indústria cultural europea? Aquestes són algunes de les qüestions que aborda «Ona Europa», una sèrie de reportatges produïda conjuntament pel Diari de Barcelona (DdB) i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
La sèrie, de periodicitat setmanal, es comença a publicar aquest dijous al DdB i a les xarxes socials de la Representació (@ComissioEuropea). Nou joves periodistes hi tracten diferents temàtiques que permetran als oients conèixer programes i iniciatives europees, i descobrir la repercussió que té la UE en la vida quotidiana dels seus ciutadans, sobretot dels joves. Cada reportatge té una durada aproximada de quinze minuts i aborda un tema d’interès comunitari (canvi climàtic, migració, mercat laboral europeu, indústria cultural...) a través d’entrevistes amb diversos testimonis i experts.
Els capítols els han elaborat estudiants de quart curs del Grau en Periodisme de la UPF des de la ciutat on han cursat el seu Erasmus durant el curs acadèmic 2023-2024: París, Siena, Lisboa, Limerick, Praga, Copenhaguen i Anvers. Gràcies a aquesta iniciativa conjunta entre la Comissió Europea i el Diari de Barcelona els estudiants s’han pogut estrenar com a redactors de continguts amb perspectiva europea.
«Es tractava de possibilitar a aquests joves periodistes de fer les primeres passes com a corresponsals, amb la producció remunerada de continguts periodístics d’impacte públic», subratlla el director del DdB, Roger Cassany. «Els capítols són una mirada en clau generacional i catalana sobre una sèrie de qüestions que com a joves europeus els afecten, com són la identitat europea, la diversitat i promoció culturals, la integració de les persones nouvingudes o la lluita contra la crisi climàtica».
El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, afirma: «És molt important comptar amb la mirada dels joves sobre els temes europeus i aquesta iniciativa els situa com a protagonistes. Enhorabona, perquè esteu despertant un interès informat sobre la UE i esperem que us ajudi a fer realitat la vostra vocació de professionals de la comunicació.»
Els capítols es poden recuperar al lloc web del DdB, al seu canal de pòdcast i a la web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Sinopsi dels capítols
- Europa, a la recerca d’europeus (Pau Lizana, París)
El capítol de París analitza com les institucions de la Unió Europea estan tractant de fer sentir als ciutadans europeus que són, precisament, ciutadans de la UE.
Podeu escoltar el primer episodi aquí
- Praga: la nova vida dels joves refugiats de la guerra (Guillem Delso, Praga)
Aquest capítol narra la vida de tres joves ucraïnesos refugiats de la guerra que actualment resideixen a la capital txeca. A partir de les seves veus s’explica on viuen, com estudien i treballen, com es troben emocionalment i com s’imaginen en el futur.
- Un mosaic cultural al cor d’Europa (Sara Bonet, Anvers)
Un de cada cinc residents a Bèlgica és d’origen estranger. Tot i que la societat belga és oberta i diversa, encara hi ha reptes com el racisme i la integració dels immigrants en el mercat laboral i a la llengua.
- Capital verda, capital sostenible (Adriana Campo, Lisboa)
El capítol de Lisboa se centra en les zones verdes de les ciutats. A partir de l’exemple dels Jardins Gulbenkian s’explica què són i la importància d’aquestes àrees, juntament amb el testimoni d’expertes.
- Irlanda Creativa (Margot Canavaggia, Limerick)
Silly Sundays és l’última sèrie de dibuixos animats de l’empresa d’animació irlandesa Cartoon Saloon. És un projecte completament finançat per la UE mitjançant el programa Europa Creativa, una iniciativa que permet a molts països desenvolupar-se culturalment per fomentar la diversitat cultural.
- Refuge-ED, un projecte per a la integració dels infants refugiats (Mariona Gil, Siena)
Aquest capítol se centra en el nou projecte europeu que busca donar resposta a les necessitats educatives i psicosocials dels infants refugiats. Com podem integrar aquests nouvinguts? Quin paper hi té l’escola, en aquest procés?
- Filats sostenibles: navegant pel futur de la moda a Europa (Sara Lladó, Copenhaguen)
Des de les estratègies ambicioses de la Unió Europea fins a la defensa del canvi per part de la Cambra de Comerç Danesa, explorem el paper cabdal de la legislació i la col·laboració de la indústria en la configuració del futur del sector tèxtil.
- El camí d’Irlanda per reciclar el 50 % del plàstic (Laura Colell, Limerick)
La UE vol aconseguir reciclar el 50 % del plàstic el 2025. Irlanda va pel bon camí? Per respondre la pregunta comptem amb el testimoni de Repak, una organització ambiental que vol liderar el reciclatge i la sostenibilitat dels envasos de plàstic.
- Mà a mà per protegir l’artesania (Paula Rovira, Siena)
En una societat dominada per la compra accelerada de productes prefabricats, l’artesania queda en un segon pla. La iniciativa «Crafting Europe» vol recuperar el valor de la producció artesana i donar més visibilitat al sector.
Detalls
- Data de publicació
- 11 abril 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona