Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa12 desembre 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Proposta de la Comissió per reforçar el mercat únic resolent els obstacles jurídics i administratius en les regions transfrontereres d’Europa

Avui la Comissió ha adoptat una proposta modificada de Reglament relatiu a la facilitació de les solucions transfrontereres, per ajudar els estats membres a resoldre obstacles que incideixen en la vida quotidiana dels 150 milions de ciutadans europeus que viuen en les regions transfrontereres de la Unió.

Els obstacles amb què es troben els ciutadans, les empreses i les administracions públiques d’aquestes regions són, entre d’altres, l’existència de normes tècniques o disposicions legals i administratives nacionals diferents que no tenen en compte la dimensió transfronterera. Aquestes traves poden afectar el desenvolupament de les infraestructures i el funcionament dels serveis públics transfronterers. Dificulten la vida dels qui viuen en les regions transfrontereres, per exemple perquè limiten l’accés a serveis d’atenció sanitària (també les urgències) i redueixen la capacitat de coordinar els treballs de resposta en cas de catàstrofe i de col·laborar en projectes conjunts d’infraestructures, entre altres coses.

Si s’eliminen aquests obstacles, el funcionament del mercat únic de la UE millorarà substancialment. Un estudi finançat per la Comissió calcula que l’eliminació del 20 % de les traves jurídiques i administratives actuals faria créixer un 2 % el PIB i crearia més d’un milió de llocs de treball.

Efectes pràctics del Reglament

La Comissió proposa que els estats membres creïn punts de coordinació transfronterera, un nou servei que avaluarà qualsevol sol·licitud relativa a possibles traves que presentin les parts interessades de la zona fronterera i farà de nexe entre aquestes i les autoritats nacionals. El Reglament garanteix que, un cop s’hagi avaluat cada sol·licitud, les parts interessades rebran una resposta explicant les actuacions que es duran a terme.

Si es constata l’existència d’un obstacle i no hi ha cap conveni de cooperació bilateral o internacional que es pugui aplicar per implementar una solució, els estats membres podran fer servir l’instrument de facilitació transfronterera, un procediment estàndard voluntari concebut per resoldre traves jurídiques i administratives en regions transfrontereres. Si bé caldrà donar resposta a totes les sol·licituds, la decisió sobre si resoldre o no un obstacle continua sent una prerrogativa de les autoritats nacionals competents.

El Reglament també proposa l’establiment d’una xarxa de punts de coordinació transfronterera juntament amb la Comissió a fi de crear un fòrum en què intercanviar bones pràctiques i compartir coneixements.

Rerefons

El maig de 2018, la Comissió va proposar un reglament sobre un mecanisme per resoldre traves jurídiques i administratives en un context transfronterer (la proposta del Mecanisme Transfronterer Europeu). No obstant, el Parlament i el Consell no van arribar a cap acord al respecte. El setembre de 2023, el Parlament va adoptar una resolució legislativa de pròpia iniciativa que contenia recomanacions a la Comissió per superar la situació d’estancament amb relació a la proposta del Mecanisme Transfronterer Europeu. Amb el nou Reglament relatiu a la facilitació de les solucions transfrontereres la Comissió modifica la proposta de 2018 incorporant les inquietuds i recomanacions formulades pels dos col·legisladors alhora que manté el seu plantejament inicial de resoldre obstacles que dificulten la vida de les comunitats transfrontereres. Ara el Parlament Europeu i el Consell negociaran la proposta de la Comissió.

La proposta complementa una sèrie d’iniciatives de la Comissió per ajudar les regions transfrontereres, com ara b-solutions, que es va posar en marxa el 2018 per prestar assistència jurídica a les administracions públiques a fi d’identificar les causes profundes de les traves jurídiques i administratives i explorar-ne possibles solucions. Els 150 casos detectats van permetre constatar que un instrument jurídic europeu, com el que proposem avui, ajudaria a resoldre més d’una tercera part dels casos.  

El 2021 la Comissió també va publicar l’informe «Regions transfrontereres de la UE: laboratoris de la integració europea», que demostra els efectes beneficiosos —tant per a les regions transfrontereres com per a la Unió en conjunt— de resoldre els obstacles transfronterers. També contenia una reflexió sobre els aprenentatges extrets arran de la pandèmia de covid-19 i els obstacles transfronterers que van sorgir per causa de les restriccions aplicades.

Més informació

Reglament relatiu a la facilitació de les solucions transfrontereres

Proposta de 2018 sobre un Mecanisme Transfronterer Europeu

Informe «Regions transfrontereres de la UE: autèntics laboratoris de la integració europea»

Informe sobre la quantificació dels efectes dels obstacles transfronterers de tipus jurídic i administratiu en les regions frontereres terrestres

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

 

Elisa Ferreira, comissària de Cohesió i Reformes

Fins i tot trenta anys després de la creació del mercat únic encara romanen molts obstacles que impedeixen que les regions transfrontereres es beneficiïn plenament de la integració europea. Amb la proposta per facilitar les solucions transfrontereres oferim a les autoritats nacionals una eina flexible i senzilla per eliminar aquests obstacles. La gent que viu a les regions frontereres representa una tercera part de la població de la UE; la proposta d’avui representa la possibilitat d’una millora concreta en el seu dia a dia.

 

Valdis Dombrovskis, vicepresident executiu per a Una Economia al Servei de la Gent

Avui la Comissió Europea fa un pas més per eliminar obstacles que encara perduren en el mercat únic de la UE. Les nombroses regions transfrontereres d’Europa encara es troben traves jurídiques i administratives que no només posen pals a les rodes de l’activitat empresarial i el rendiment econòmic sinó que també dificulten les tasques d’auxili com ara la lluita contra incendis o l’assistència mèdica d’emergència. La nostra proposta pretén fomentar una cooperació fluïda entre la gent, les administracions públiques i les empreses en aquestes regions vitals, així com desfermar-ne el potencial per estimular més creixement i prosperitat a fi d’enfortir encara més el mercat únic.

 

IP/23/6463

Detalls

Data de publicació
12 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona