Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa6 març 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Protecció dels consumidors: WhatsApp s’avé a complir plenament les normes de la UE, informar més bé els usuaris i respectar-ne la tria pel que fa a les actualitzacions de

Arran del diàleg amb les autoritats europees de protecció dels consumidors i la Comissió Europea (la xarxa CPC), WhatsApp s’ha compromès a ser més transparent pel que fa als canvis en les seves condicions de servei. A més, l’empresa farà que als usuaris els resulti més fàcil rebutjar actualitzacions si no hi estan d’acord, i indicarà clarament si aquest refús suposa que l’usuari ja no podrà fer servir els serveis de WhatsApp. WhatsApp també ha confirmat que les dades personals dels usuaris no es compartiran amb tercers ni amb altres empreses de Meta —inclosa Facebook— amb finalitats publicitàries. El diàleg s’ha desenvolupat sota la coordinació de l’Agència Sueca de Consum i la Comissió Irlandesa de la Competència i la Defensa dels Consumidors, i ha estat facilitat per la Comissió.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha declarat: «Em congratulo del compromís de WhatsApp de canviar les seves pràctiques per donar compliment a les normes de la UE, informant activament els usuaris dels canvis en els contractes i respectant-ne la tria en lloc de tornar-los-ho a demanar cada vegada que obrin l’aplicació. Els consumidors tenen dret a entendre a què consenten i què suposa exactament aquesta tria, de manera que puguin decidir si volen continuar fent servir la plataforma.»

La xarxa CPC va enviar una carta a WhatsApp el gener del 2022 arran d’una alerta per part de l’Organització Europea de Consumidors (BEUC) i vuit de les associacions que en formen part de presumptes pràctiques deslleials en el marc de les actualitzacions de les condicions de servei i la política de privacitat de WhatsApp. El juny del 2022 la xarxa CPC va enviar una segona carta a WhatsApp reiterant la petició que cal informar clarament els consumidors sobre el model de negoci de WhatsApp i, en particular, sobre si WhatsApp obté ingressos de polítiques comercials relacionades amb les dades personals dels usuaris. Com a conseqüència de les converses entre la xarxa CPC, la Comissió i WhatsApp, l’empresa ha confirmat que no comparteix les dades personals dels usuaris per a finalitats publicitàries.

 

Resum dels compromisos

En tota actualització futura de la seva política, WhatsApp:

·        explicarà quins canvis té previst d’introduir en els contractes dels usuaris i com podrien afectar els drets d’aquests;

·       inclourà la possibilitat de rebutjar les noves condicions de servei de forma tan destacada com la possibilitat d’acceptar-les;

·       vetllarà perquè es pugui desestimar les notificacions que informen sobre l’actualització o bé retardar la revisió de l’actualització, respectarà la tria dels usuaris i s’abstindrà d’enviar notificacions recurrents.

 

Propers passos

La Xarxa de Cooperació per a la Protecció dels Consumidors (CPC) seguirà activament l’aplicació d’aquests compromisos per part de WhatsApp en les futures actualitzacions de les seves polítiques i, si s’escau, els farà complir, mitjançant si cal la imposició de multes.

D’altra banda, un estudi recent elaborat per la Comissió i l’última anàlisi dels «patrons foscos» duta a terme per la xarxa CPC han mostrat que moltes empreses fan servir aquests «patrons foscos», per exemple per fer més difícil demanar la baixa d’un servei que no pas contractar-lo. La Xarxa CPC, amb el suport de la Comissió, continuarà treballant intensament per corregir aquestes pràctiques il·legals quan s’apliquin.

 

Rerefons

La nova Llei de Serveis Digitals preveu, entre altres coses, l’obligació que els serveis disposin de condicions clares que expliquin a l’usuari, amb un llenguatge entenedor, en quines situacions pot ser que els seus continguts o el seu compte es vegin afectats per determinades restriccions, i l’obligació d’aplicar aquestes restriccions de manera diligent, objectiva i proporcional. La Llei de Serveis Digitals complementarà normes com ara la Directiva relativa a les pràctiques comercials deslleials o el Reglament general de protecció de dades per tal de garantir que no quedin escletxes legislatives que permetin a les plataformes manipular els usuaris.

La Xarxa de Cooperació per a la Protecció dels Consumidors és una xarxa d’autoritats competents en matèria de compliment de la legislació de la UE de protecció dels consumidors. Per tal de donar resposta a les qüestions transfrontereres, les seves accions es coordinen a nivell de la UE.

Les autoritats nacionals són responsables de fer complir la legislació de la UE en matèria de protecció dels consumidors. Gràcies al Reglament sobre la cooperació en matèria de protecció dels consumidors disposen d’un repertori de mesures comú amb àmplies competències per detectar irregularitats i prendre ràpidament mesures coordinades contra les empreses infractores.

A més, la nova Directiva sobre la millora de l’aplicació i la modernització de les normes de protecció dels consumidors de la Unió ha modificat els instruments del dret de la Unió en matèria de protecció dels consumidors de manera que ha augmentat la transparència per als consumidors que compren en línia.

La cooperació s’aplica a les normes de protecció dels consumidors i abasta diversos àmbits, com ara les pràctiques comercials deslleials, el comerç electrònic, el bloqueig geogràfic, els viatges combinats, la venda en línia i els drets dels passatgers.

 

Més informació

Primera carta a WhatsApp (gener del 2022)

Segona carta a WhatsApp (juny del 2022)

Més informació sobre les mesures destinades a garantir el compliment de la legislació en matèria de protecció dels consumidors

Detalls

Data de publicació
6 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona