Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa10 gener 2020

Quatre investigadors que treballen a Catalunya reben fons europeus per comercialitzar el resultat de la seva recerca

  • El Consell Europeu de la Recerca concedeix subvencions a 76 investigadors d’arreu d’Europa

Brussel·les, 10 de gener de 2020

Setanta-sis alts investigadors rebran subvencions del Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès) per valor de 150.000 euros cadascun. Aquest finançament s’atorga als beneficiaris de l’ERC per explorar el potencial d’innovació de les seves descobertes científiques i introduir en el mercat el resultat de la seva recerca fronterera. Aquesta injecció d’11,4 milions d’euros fa pujar fins a dos-cents el nombre total de proves de concepte finançades per l’ERC el 2019. Amb aquests fons addicionals els investigadors podran, per exemple, explorar oportunitats de negoci, demanar drets de propietat intel·lectual o dur a terme una validació tècnica del resultat de la seva recerca a la frontera del coneixement.

Entre els beneficiaris de la beca n’hi ha quatre que estan fent recerca en centres o universitats catalanes: Elena Martínez de la Fundació Institut de Biotecnologia de Catalunya, Paolo Melchiorre, de la Fundació Privada Institut Català d’Investigació Química, Victoria Reyes-Garcia, de la Universitat Autònoma de Barcelona i Sergio Valenzuela de la Fundació Institut Català de Nanotecnologia.

Els beneficiaris més recents d’aquestes subvencions duran a terme una àmplia gamma de projectes. Un projecte basat a Itàlia desenvoluparà una alternativa de tractament més segura, més tolerable i més barata per als pacients amb malalties autoimmunes com ara l’artritis; en el Regne Unit un investigador crearà un mètode per mesurar si els nens autistes es beneficien realment dels programes educatius dissenyats per ajudar-los; a Irlanda un científic mirarà de millorar la precisió i reduir el cost dels sensors òptics que es fan servir habitualment en la fabricació, assistència sanitària i avaluació de l’aigua i de la qualitat de l’aire.

Tot plegat completa la tercera i última ronda del 2019 de les subvencions de proves de concepte de l’ERC. El pressupost total de la convocatòria del 2019 ha estat de 30 milions d’euros. Globalment, s’han avaluat 498 propostes amb una mitjana d’èxit del 40 %. S’han concedit dos-centes subvencions a investigadors que treballen a vint-i-dos països: Àustria (2), Bèlgica (8), Suïssa (13), República Txeca (1), Alemanya (15), Dinamarca (3), Grècia (2), Espanya (16), Finlàndia (8), França (18), Hongria (2), Irlanda (6), Israel (10), Itàlia (20), Luxemburg (1), Països Baixos (24), Portugal (4), Romania (2), Suècia (1), Eslovènia (1), Turquia (1) i Regne Unit (34).

Resultat de les anteriors rondes de subvencions del 2019 de l’ERC: primera i segona ronda.

Subvencions per fer proves de concepte

L’objectiu de les subvencions per fer proves de concepte, d’un valor de 150 000 euros cadascuna, és ajudar els investigadors que estan fent o han dut a terme recentment una recerca finançada per l’ERC a explorar el potencial comercial o social de la seva feina. Les subvencions poden fer-se servir de diverses maneres, com ara explorar les oportunitats de negoci, preparar sol·licituds de patents o comprovar la viabilitat pràctica dels conceptes científics.

D’ençà que es va engegar el sistema el 2011, han rebut finançament per fer proves de concepte més de 1 000 projectes. Per facilitar encara més la transferència a la resta del món dels coneixements adquirits amb la recerca finançada el 2019 per l’ERC, s’ha creat una «empresa de risc virtual». L’objectiu és ajudar a establir contactes entre els científics que disposen de finançament de l’ERC i els inversors especialitzats perquè els primers puguin trobar el finançament i el suport necessaris.

Els beneficiaris de les subvencions de l’ERC poden demanar finançament en qualsevol de les tres rondes de les convocatòries anuals: les rondes del 2020 es publicaran el 21 de gener, el 23 d’abril i el 17 de setembre. Per obtenir més informació sobre la manera de demanar una visita relacionada amb les proves de concepte, consulteu aquest enllaç: https: //erc.europa.eu/funding/proof-concept.

Consell europeu de recerca

El Consell europeu de recerca, creat per la Unió Europea el 2007, és el principal organisme europeu de finançament de la recerca a la frontera del coneixement. Cada any tria i finança els millors investigadors creatius de qualsevol nacionalitat i edat per dur a terme projectes a Europa. Ofereix quatre règims de subvenció principals: d’inici (Starting), de consolidació (Consolidator), avançades (Advanced) i de sinergia (Synergy). Amb el seu programa de subvencions per fer proves de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris a escurçar la distància entre la recerca capdavantera i les primeres fases de la seva comercialització.

Fins ara l’ERC ha finançat més de 9 000 investigadors d’alt nivell en diverses etapes de la seva carrera professional i més de 50 000 estudiants de postdoctorat, estudiants de doctorat i altres menes de personal que treballa en els equips de recerca. L’ERC lluita per atreure a Europa els millors investigadors de qualsevol lloc del món. Els organismes clau de finançament de la recerca a nivell mundial dels Estats Units, la Xina, el Japó, Brasil i d’altres països ja han signat acords especials per oferir als seus investigadors l’oportunitat d’adherir-se temporalment als equips subvencionats per l’ERC.

L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el consell científic. D’ençà de l’1 de gener del 2020 el nou president de l’ERC és el professor Mauro Ferrari. Del 2014 al 2020 el pressupost global de l’ERC supera els 13 milions d’euros i forma part del programa europeu Horitzó 2020, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Més informació

PROVES DE CONCEPTE

Detalls

Data de publicació
10 gener 2020