Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa8 març 2022StrasbourgRepresentation in Spain – Barcelona

REPowerEU: acció europea conjunta per una energia més assequible, segura i sostenible

Avui la Comissió Europea ha proposat un esborrany de pla perquè Europa deixi de dependre dels combustibles fòssils de Rússia força abans del 2030, començant pel gas, arran de la invasió russa d’Ucraïna.

El pla també exposa una sèrie de mesures per respondre a l’augment dels preus de l’energia a Europa i per reposar els estocs de gas de cara al pròxim hivern. Fa mesos que Europa afronta preus elevats de l’energia, però ara la incertesa sobre el subministrament està agreujant el problema. REPowerEU mirarà de diversificar el subministrament de gas, accelerar el desplegament dels gasos renovables i substituir el gas en la calefacció i la generació d’electricitat. Això podria suposar una reducció de dos terços de la demanada de gas rus a la UE abans no acabi l’any.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Cal que siguem independents del petroli, el carbó i el gas de Rússia. Senzillament, no podem dependre d’un proveïdor que ens amenaça explícitament. Cal que prenguem mesures ara per mitigar la repercussió dels preus creixents de l’energia, diversificar el nostre subministrament de gas per al pròxim hivern i accelerar la transició cap a una energia neta. Com més ràpid fem el canvi a les renovables i l’hidrogen, juntament amb més eficiència energètica, més aviat podrem ser efectivament independents i controlar el nostre sistema energètic. A finals de setmana debatré les idees de la Comissió amb altres dirigents europeus a Versalles, i en acabat treballaré amb el meu equip per dur-les a la pràctica amb celeritat.»

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «És hora que posem remei a les nostres vulnerabilitats i esdevinguem ràpidament més independents en les nostres decisions en matèria d’energia. Proposo que avancem cap a les energies renovables com un llamp. Les renovables són barates, netes i una font potencialment inesgotable d’energia i, en lloc de finançar la indústria dels combustibles fòssils en altres contrades, creen ocupació aquí. La guerra de Putin a Ucraïna demostra la urgència d’accelerar la nostra transició cap a l’energia neta.» 

La comissària d’Energia, Kadri Simson, ha declarat: «La invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha agreujat la situació pel que fa a la seguretat del subministrament i ha disparat els preus de l’energia fins a nivells mai vistos. Europa disposa de gas suficient per a les setmanes que queden d’aquest hivern, però cal que reposem les nostres reserves urgentment de cara a l’any que ve. Així, doncs, la Comissió proposarà que els magatzems de gas han d’estar com a mínim al 90 % de la capacitat com a tard l’1 d’octubre. També hem elaborat un esborrany de mesures de regulació de preus, ajuts estatals i aspectes fiscals per protegir les llars i les empreses europees dels efectes de preus excepcionalment alts.» 

Podeu trobar la nota de premsa completa aquí

Detalls

Data de publicació
8 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona
Lloc
Strasbourg