Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa11 abril 2024Representation in Spain – Barcelona4 min read

Sis investigadors que fan recerca en centres de recerca i universitats catalanes obtenen una subvenció avançada del Consell Europeu de Recerca

En total es distribuiran 652 milions d’euros per a investigadors destacats de tot Europa

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès) ha anunciat el nom de 255 investigadors destacats a Europa que rebran les subvencions avançades que atorga aquest organisme. Es tracta d’un dels programes de finançament més prestigiosos i competitius de la UE, que brinda a investigadors d’alt nivell eminents l’oportunitat de dur a terme projectes ambiciosos, fruit de la curiositat, que poden resultar en grans avenços científics. Les noves subvencions, per un valor global de gairebé 652 milions d’euros, s’emmarquen en el programa de la UE Horitzó Europa. Entre els investigadors seleccionats n’hi ha sis que estan duent a terme els seus treballs en centres de recerca o universitats catalanes (Institut de Ciències Fotòniques, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’institut d’Investigació Oncològica de la Vall d’Hebron)

Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Felicito de tot cor els nous beneficiaris de les subvencions de l’ERC. Aquest finançament no només ajudarà els investigadors distingits a ampliar les fronteres del coneixement sinó que també permetrà crear 2 500 llocs de treball per a investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres categories de personal de recerca arreu d’Europa. És una inversió en la pròxima generació de ments privilegiades. Espero amb molt d’interès conèixer els nous descobriments i els grans avenços que en resultaran.»  

La presidenta del Consell Europeu de Recerca, Maria Leptin, ha declarat: «L’enhorabona als 255 investigadors que rebran una subvenció per seguir el seu instint científic en aquesta nova ronda de finançament. Estic molt contenta de veure que aquesta vegada entre els guanyadors de les subvencions avançades hi ha més científics que es troben en una etapa intermèdia de la seva carrera. Espero que això animi més investigadors d’aquesta etapa a presentar-s’hi.» 

Projectes seleccionats per rebre finançament 

Les noves subvencions finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de les ciències de la vida i la física fins a les ciències socials i les humanitats. Com podem eliminar les substàncies químiques nocives del nostre cos? La capa protectora que envolta el cor pot ajudar a resoldre problemes cardíacs? Per què les criatures aprenen les llengües tan ràpidament? Aquestes són només algunes de les preguntes que abordaran els nous beneficiaris de les subvencions. 

Fets i xifres 

Els sol·licitants seleccionats proposaven de dur a terme els projectes respectius en universitats i centres de recerca de dinou estats membres de la UE o països socis, principalment a Alemanya (50 subvencions), França (37) i els Països Baixos (23). Entre els guanyadors hi ha ciutadans alemanys (50 investigadors), francesos (31), britànics (28), italians (22) i d’altres 28 estats.

La convocatòria va rebre 1 829 propostes que van avaluar tribunals formats per investigadors de renom internacional. Gairebé el 14 % de les propostes presentades han obtingut una subvenció. Es calcula que les subvencions comportaran la creació de 2 480 llocs de treball en els equips dels nous beneficiaris de les subvencions.   

Les subvencions avançades de l’ERC estan concebudes per a investigadors eminents amb una trajectòria contrastada. En els últims anys s’ha donat un increment gradual del nombre d’investigadors en l’etapa intermèdia de la carrera (12-17 anys després del doctorat) que han obtingut una subvenció avançada, i en aquesta última convocatòria suposen el 18 % dels beneficiaris. 

Sol·licitants ubicats al Regne Unit 

Les dades estadístiques i la llista de beneficiaris són provisionals. La Comissió Europea i el govern britànic han arribat a un acord sobre l’associació del Regne Unit a Horitzó Europa. Aquesta associació, però, només és aplicable a les convocatòries d’execució del pressupost de 2024 i posteriors. A les convocatòries de subvencions avançades i altres convocatòries del programa de treball de l’ERC de 2023 els sol·licitants establerts al Regne Unit que s’hi van poder presentar de conformitat amb el règim transitori només poden rebre finançament de la UE si traslladen el projecte que han proposat a una institució d’acollida que compleixi els requisits de participació.     

Més informació

Comunicat de premsa de l’ERC

Exemples de projectes que es finançaran

Dades estadístiques

Llista de tots els investigadors guardonats

Informació sobre l’ERC

L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.

Detalls

Data de publicació
11 abril 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona