Aquest premi reconeix obres arquitectòniques significatives a Europa que destaquen per la seva qualitat, innovació i contribució a la societat i per la seva manera de dissenyar de manera ètica, responsable i respectuosa amb el medi ambient. També posen en relleu la importància de promoure la cooperació entre l'arquitectura, la planificació urbana i les autoritats per aconseguir projectes urbans sostenibles de llarg termini.
Els guardons estan oberts a arquitectes europeus o a arquitectes de fora d'Europa que hagin executat obres d'arquitectura a Europa i es lliura en dues categories: el "Premi de l'Arquitecte Emergent" que reconeix el treball d'arquitectes joves prometedors, i el "Premi de l'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea" que premia projectes arquitectònics ja realitzats.
Els 40 projectes seleccionats abracen 14 categories diferents, com habitatge col·lectiu, edificis culturals i educatius, així com altres àrees com restauració i allotjament, govern i cívic, salut, indústria, infraestructures, paisatge, ús mixt, habitatge individual, esport i oci, i projectes efímers i urbanisme.
Les tres obres seleccionades construïdes a Catalunya i les Illes Balears són:
La Biblioteca Gabriel García Márquez, Barcelona.
L’obra està creada per l’estudi SUMA Arquitectura de la mà dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano.
La Biblioteca García Márquez és una biblioteca innovadora que posa fi a un pla de construcció de tres dècades a Barcelona. Presta servei a un barri treballador amb manca d'inversió, ara gaudeixen del reconeixement de la "millor nova biblioteca del món" per l'IFLA. El disseny evoca blocs de llibres apilats i crea un espai urbà amb un àmbit ampliat. L'edifici té una forma triangular, amb un atri central, llum zenital i 4.294 m² distribuïts en 5 plantes. Inclou diverses estratègies sostenibles, com una xemeneia solar i una estructura de fusta laminada exposada.
Habitatges socials 1737, Gavà.
Aquest projecte està creat per l’estudi HARQUITECTES i els seus dissenyadors David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó.
Aquest projecte busca connectar la zona de la Serra de les Ferreres amb el Parc Agrari del Llobregat a Gavà, Catalunya, mitjançant nous enllaços i un aparcament sota un jardí paisatgístic. Es destaca l'ús de materials com el formigó i la fusta, amb un sistema additiu que orienta les habitacions cap al paisatge i un pati central que proporciona llum natural i ventilació als espais habitables.
LIVING IN LIME - 42 VPO a Son Servera, Mallorca.
El projecte està dissenyat per peris+toral.arquitectes i els arquitectes Marta Peris i Jose Toral.
Aquest edifici d'habitatges socials està inspirat en l'arquitectura vernacular i fa servir materials locals i ecològics per a la sostenibilitat. Les zones d'estar, els jardins i els carrers promouen les interaccions socials i milloren l'eficiència tèrmica. Les parets de pedra de marès locals tenen diferents gruixos i les parets portants són de ceràmica amb morter de calc. Els sostres de formigó tenen costelles visibles i els passadissos tenen aïllament tèrmic amb morter de calç.
Calendari:
Febrer de 2024: es donaran a conèixer els finalistes.
Abril de 2024: s'anunciaran els guanyadors del Premi de l'Arquitecte Emergent i del Premi de l'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea.
Maig 2024: Lliurament de premis al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.
Coneix les 40 obres seleccionades aquesta edició 2024 a través d’un buscador on podràs seleccionar segons diferents interessos o veure'ls presentats en un vídeo.
Detalls
- Data de publicació
- 24 gener 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona