Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa19 maig 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

Un primer grup d’estats membres es compromet a aportar uns 270 milions d’euros per a l’execució de la iniciativa ALMA

El primer grup d’estats membres ha expressat el seu compromís amb l’execució de la nova iniciativa de la Comissió, ALMA (de l’anglès «Aim, Learn, Master, Achieve», és a dir, aspirar, aprendre, dominar, assolir) per ajudar els joves desafavorits a accedir al mercat de treball o a l’educació contínua.

En un acte sobre ocupació juvenil organitzat per la Comissió la setmana passada, es va anunciar que ara com ara més de la meitat dels estats membres s’han compromès a adoptar la iniciativa ALMA en el seu país. A més, vuit estats membres ja s’han compromès a consignar uns 270 milions d’euros dels seus programes del Fons Social Europeu (FSE+), segons les estimacions actuals, per a la iniciativa ALMA. Es preveu que arribin més compromisos en aquest sentit, que permetran que el jovent d’arreu d’Europa es beneficiï d’aquesta nova iniciativa.    

Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, ha declarat: «Amb ALMA volem ajudar la gent jove a trobar el seu camí a la vida i a reeixir encara que fins ara el sistema els hagi fallat. Es tracta d’acostar Europa a la societat, oferint més experiència laboral i millorant l’ocupació juvenil i les perspectives vitals del jovent europeu. Són l’esperança del nostre present, els qui faran possible un futur més bo.»

Nicolas Schmit, comissari d’Ocupació i Drets Socials, ha declarat: «La UE ofereix ajuda a tot el jovent i en particular als qui ho tenen més difícil. Si participen a ALMA, els joves desafavorits guanyaran seguretat, confiança i la convicció que poden triomfar a la vida. La Comissió està determinada a fer que ALMA sigui un èxit.»

En l’acte celebrat el 12 de maig, delegats governamentals i de l’Organització Internacional del Treball, agents socials, empreses i serveis públics d’ocupació van debatre sobre els reptes i oportunitats en l’àmbit de l’ocupació juvenil. També van explicar la seva visió per fer que el nou programa de mobilitat per a la inclusió social, ALMA, sigui un èxit. Joves de Bèlgica, Alemanya, Espanya, Irlanda, Itàlia, Polònia, Suècia i Txèquia van compartir a Brussel·les la seva experiència sobre com s’han beneficiat de programes similars a ALMA i van parlar de l’efecte transformador que ha tingut en la seva vida.

 

Rerefons

En el seu discurs sobre l’estat de la Unió, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va anunciar que la nova iniciativa ALMA es posaria en marxa durant l’Any Europeu de la Joventut 2022. Va afirmar: «Europa necessita tot el seu jovent. Cal que ajudem els qui no se’n surten: els que no treballen ni estudien ni es formen. Per a aquestes persones, posarem en marxa un nou programa: ALMA.»

ALMA és una iniciativa d’inclusió activa destinada a joves desafavorits (d’entre 18 i 30 anys) que no treballen ni estudien ni es formen. Oferirà als qui hi participin una experiència d’aprenentatge laboral supervisat durant un període d’entre 2 i 6 mesos en un altre estat membre de la UE, acompanyada de formació intensiva tant abans com després de l’estada a l’estranger.   

L’objectiu d’ALMA és de millorar les competències, els coneixements i l’experiència dels participants de manera que quan tornin al seu país de residència puguin accedir al mercat de treball o a un programa educatiu, a més de donar-los l’oportunitat d’establir noves relacions amb gent d’arreu d’Europa.

S’anima els estats membres a consignar els recursos que considerin oportuns dels seus programes del Fons Social Europeu Plus (FSE+) del període 2021-2027 per a l’execució de la iniciativa ALMA. A més, la Comissió proporciona assistència administrativa per ajudar els estats membres a posar en marxa i executar aquesta iniciativa.

Amb aquesta nova iniciativa, la Comissió referma el seu compromís del pilar europeu dels drets socials de fer front a les desigualtats i oferir suport actiu a l’ocupació i la formació, especialment per al jovent desavantatjat. ALMA també contribuirà a l’aplicació de la Garantia Juvenil, que es va reforçar el 2020. D’aquesta manera, ALMA complementarà els programes existents de suport a la mobilitat de la gent jove, com ara Erasmus Plus o el Cos Europeu de Solidaritat.  

 

Més informació

Web d’ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve: aspirar, aprendre, dominar, assolir)

Notícia: «Els països de la UE es comprometen a fer realitat la iniciativa ALMA»

Web del Fons Social Europeu Plus (FSE+)

Web de l’Any Europeu de la Joventut

Detalls

Data de publicació
19 maig 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona