Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article26 octubre 20211 min read

Un projecte europeu a Catalunya desenvolupa un sistema per fer possible la vida a Mart

La Universitat Autònoma de Barcelona acull la planta pilot del projecte europeu MELiSSA, liderat per l’Agència Espacial Europea (ESA).

Cultiu d'enciam a la cambra de plantes superiors de la Planta Pilot MELiSSA
Cultiu d'enciam a la cambra de plantes superiors de la Planta Pilot MELiSSA
Cultiu d'enciam a la cambra de plantes superiors de la Planta Pilot MELiSSA

Fer possibles les missions de llarga duració a l’espai o la presència d’humans a Mart són dos dels objectius del projecte europeu MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative), una iniciativa que compta amb quinze socis internacionals liderats per l’Agència Espacial Europea (ESA).

El projecte vol desenvolupar tecnologies que facilitin la producció d'aliments, la recuperació d'aigua i la regeneració de l'atmosfera a través de l’ús de residus (CO2 i residus orgànics), utilitzant la llum com a font d'energia. El projecte s’inspira en els ecosistemes terrestres per crear un sistema circular que faciliti la regeneració d’aquests recursos clau per a la presència de vida.

La prova pilot d’aquest projecte es realitza a les instal·lacions de la Universitat Autònoma de Barcelona on actualment s’està portant a terme amb rates per motius de seguretat i cost, tot i que en futures fases el projecte contempla fer-ho amb humans.

A més, els descobriments realitzats per MELiSSA no només han tingut implicacions per a l’exploració espacial, sinó que també s’han demostrat aplicacions potencials en molts sectors de l’economia, com ara la construcció d’edificis, el tractament d’aigua i residus, la nitrificació, la regeneració d’aire o la producció d’aliments. A més, també s’ha demostrat que els coneixements assolits en el projecte també tenen aplicacions en la protecció del medi ambient, com per exemple en el desenvolupament d’hàbitats autosostenibles o en la reducció de l’impacte ambiental de les activitats humanes.

 

Enllaços relacionats

Projecte MELiSSA

Detalls

Data de publicació
26 octubre 2021