Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa20 setembre 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

Unió Europea de la Salut: un nou plantejament de la UE per a la detecció del càncer amb més cribratge i més ben fet

Avui, en el marc del Pla de la UE per al Cribratge del Càncer que es proposarà dins del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, la Comissió presenta un nou plantejament per ajudar els estats membres a ampliar el cribratge del càncer. La recomanació que es proposa se centra en la detecció del càncer en les fases inicials i té per objectiu augmentar el nombre de cribratges, de manera que abastin més grups de població i més tipus de càncer.

 

Aquest nou plantejament de la UE, basat en els avenços i dades científics més recents, ajudarà els estats membres a assegurar que com a tard el 2025 s’ofereixin proves de cribratge de càncer de mama, de cèrvix o colorectal al 90 % de la població de la UE que compleixi els requisits per sotmetre-s’hi. La nova recomanació també amplia el cribratge massiu organitzat del càncer perquè inclogui també els càncers de pulmó i de pròstata i, en determinades circumstàncies, el càncer gàstric.

 

El vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, ha declarat: «El càncer és prioritari en la nostra feina en l’àmbit de la salut! En els últims dos anys, la covid ha passat factura a la prevenció, detecció i diagnòstic del càncer. Detectar aviat el càncer pot suposar una gran diferència perquè augmenta les opcions terapèutiques i salva vides. Perquè això sigui així, hem d’augmentar el cribratge del càncer arreu de la UE. Avui tornem a mostrar el nostre compromís de lluitar contra el càncer amb fermesa i col·lectivament.»

 

Stella Kyriakides, comissària de Salut i Seguretat Alimentària, ha declarat: «S’estima que el 2020 es va diagnosticar càncer a 2,7 milions de persones que viuen a la UE, i més d’1,3 milions de persones van perdre la vida a causa d’aquesta malaltia. Sabem que el diagnòstic precoç salva vides i millora la qualitat de vida. Avui, amb el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, marquem un nou rumb per al cribratge del càncer a la UE. Arran de les nostres noves recomanacions, el Pla de la UE per al Cribratge del Càncer abastarà tipus de càncer que conjuntament suposen gairebé el 55 % de tots els nous casos diagnosticats cada any a la UE. Les nostres noves recomanacions, basades en dades científiques i en la recerca d’excel·lència sobre el càncer dels últims vint anys, reforçaran la nostra acció arreu de la UE per actuar aviat i compensar el retard que ha generat la covid-19 en el diagnòstic i tractament del càncer. Tots plegats podem fer canviar la tendència del càncer.»

 

La Recomanació proposada introdueix un nou plantejament de la UE en les bones pràctiques per millorar el cribratge del càncer que substitueix l’actual, vigent des de fa vint anys i que cal actualitzar urgentment. La proposta és una iniciativa emblemàtica del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i reflecteix els avenços i dades científics més recents. L’aplicació de les noves recomanacions compta amb suport financer, ja que s’han compromès 38,5 milions d’euros del Programa UEproSalut i 60 milions d’euros d’Horitzó Europa. A més, la Comissió proposarà finançament suplementari per al cribratge del càncer en el Programa UEproSalut de 2023. També es pot obtenir més finançament provinent dels fons europeus regional, social i de cohesió.


Podeu trobar la nota de premsa sencera aquí.

Detalls

Data de publicació
20 setembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona