Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa9 febrer 20215 min read

Veïnatge meridional: la UE proposa una nova Agenda per a la Mediterrània

Brussel·les, 9 de febrer de 2021

A fi de renovar i reforçar l’associació estratègica entre la Unió Europea i els seus socis al veïnatge meridional, la Comissió Europea i l’alt representant han adoptat avui una comunicació conjunta que proposa una nova, ambiciosa i innovadora Agenda per a la Mediterrània.

La nova agenda parteix de la convicció que, treballant junts i amb un esperit de col·laboració, els reptes comuns poden esdevenir oportunitats d’interès mutu tant per a la UE com per als seus veïns meridionals. Inclou un pla econòmic i d’inversió específic per donar empenta a la recuperació socioeconòmica dels països al veïnatge meridional. Gràcies al nou Instrument de veïnatge, desenvolupament i cooperació internacional de la UE, es destinaran fins a 7 000 milions d'euros a implementar l’agenda durant el període 2021-2027, cosa que podria fer mobilitzar fins a 30 000 milions d’euros en inversions privades i públiques a la regió durant la dècada vinent.

«Aquesta comunicació envia un missatge crucial sobre la importància que donem al nostre veïnatge meridional. Una associació mediterrània reforçada continua sent un imperatiu estratègic per a la Unió Europea. Vint-i-cinc anys després de la Declaració de Barcelona i passats deu anys de la primavera àrab, els reptes de la Mediterrània, molts dels quals són el resultat de tendències mundials, continuen sent imponents. Per fer front a aquests reptes, hem de renovar els nostres esforços mutus i actuar estretament com a socis, en interès de tots nosaltres. D’això tracta aquesta nova agenda. Estem decidits a treballar amb els nostres socis del sud en una nova agenda que se centrarà en les persones, especialment en les dones i el jovent, i les ajudarà a fer realitat les seves expectatives de futur, gaudir dels seus drets i crear un veïnatge meridional pacífic, segur, pròsper, inclusiu, i més democràtic i ecològic», ha declarat l’alt representant i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell.

«L’associació renovada amb els països del veïnatge meridional representa un nou començament de les nostres relacions amb els nostres socis del sud. Unes relacions que es basen en uns interessos i uns reptes comuns i que desenvoluparem juntament amb els nostres veïns. Demostra que Europa vol contribuir directament a l’objectiu a llarg termini de portar prosperitat i estabilitat a la regió, especialment pel que fa a la recuperació social i econòmica de la crisi de la covid-19. Hem col·laborat estretament amb els nostres socis per identificar quines són les accions prioritàries, com ara impulsar el creixement, crear llocs de treball o invertir en capital humà i bona governança. Veiem la migració com un repte comú i estem disposats a treballar junt amb els nostres socis per lluitar contra la migració il·legal i els traficants, que representen un risc per a tots nosaltres. Col·laborarem per aconseguir un canvi real en la pràctica que beneficiï tant els nostres veïns com Europa», ha declarat també el comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi.

La nova agenda fa ús de totes les eines de què disposa la UE i proposa unir esforços per lluitar contra el canvi climàtic, agilitzar la doble transició verda i digital tot aprofitant el seu potencial, refermar el nostre compromís amb els valors que compartim, abordar junts els desplaçaments forçats i la migració, i reforçar la unitat i la determinació de la UE, els seus estats membres i els socis al veïnatge meridional de promoure la pau i la seguretat en la regió mediterrània. Se centra en cinc àmbits:

  • Desenvolupament humà, bona governança i l’estat de dret: renovar el compromís compartit amb la democràcia, l’estat de dret, els drets humans i la governança responsable.
  • Resiliència, prosperitat i transició digital: donar suport a les economies resilients, inclusives, sostenibles i connectades que creïn oportunitats per a tothom, especialment per a les dones i el jovent.
  • Pau i seguretat: donar suport als països perquè puguin fer front als reptes de seguretat i trobar solucions als conflictes actuals.
  • Migració i mobilitat: abordar conjuntament els reptes que suposen els desplaçaments forçosos i la migració irregular, i també facilitaran vies segures i legals per a la migració i la mobilitat.
  • Transició verda: resiliència davant el canvi climàtic, energia i medi ambient: aprofitar el potencial d’un futur en què hi hagi baixes emissions de carboni, protegir els recursos naturals de la regió i generar creixement ecològic.

Un pla econòmic i d’inversió específic per als països veïns meridionals té per objectiu garantir que la qualitat de vida de les persones a la regió millori i que la recuperació econòmica no deixi ningú enrere, tampoc després de la pandèmia de covid-19. El pla inclou iniciatives emblemàtiques preliminars per enfortir la resiliència, generar prosperitat i impulsar el comerç i les inversions a fi de donar suport a la competitivitat i el creixement inclusiu. El respecte dels drets humans i l’estat de dret són elements fonamentals de la nostra associació i són essencials per garantir la confiança de la ciutadania en les institucions.

Rerefons

El 1995, la Declaració de Barcelona va posar en marxa l’Associació Euromediterrània amb l’objectiu de crear un espai de pau, prosperitat compartida, i intercanvi humà i cultural. La darrera revisió de la política europea de veïnatge va tenir lloc el 2015.

Ara, vint-i-cinc anys més tard, la regió mediterrània afronta tota una sèrie de reptes en relació amb la governança, el context socioeconòmic, el medi ambient i la seguretat; reptes que la pandèmia de covid-19 ha agreujat. El desembre de 2020, el Consell Europeu va assenyalar la necessitat d’elaborar una nova agenda en relació amb el veïnatge meridional i va expressar la seva expectació de cara a la comunicació conjunta.

La nova Agenda per a la Mediterrània orientarà, a nivell regional i bilateral, les accions de la UE pel que fa a la regió i la programació plurianual sota el nou Instrument de veïnatge, desenvolupament i cooperació internacional de la UE. La UE farà una revisió intermèdia de la comunicació conjunta no més tard del 2024.

Més informació

Factografies:

 

* Aquesta denominació no s’ha d’interpretar com el reconeixement d’un estat de Palestina i es fa servir sense perjudici de la posició que tingui cada estat membre al respecte.

Detalls

Data de publicació
9 febrer 2021