Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa9 juliol 20202 min read

Vint-i-quatre noves universitats europees reforcen l’espai europeu d’educació

  • La Universitat Rovira i Virgili formarà part d’una de les noves universitats europees.
  • En total 5 universitats catalanes formaran part d’una de les 41 universitats europees

Brussel·les, 9 de juliol de 2020

Les universitats europees són aliances transnacionals d’institucions d’educació superior de tota la UE que uneixin forces en benefici dels estudiants, el professorat i la societat. La Comissió Europea ha donat a conèixer avui el nom de les vint-i-quatre noves universitats europees que passaran a unir-se a les disset primeres aliances d’institucions d’ensenyament superior seleccionades al 2019. Amb el suport financer dels programes Erasmus + i Horitzó 2020, aquestes universitats milloren la qualitat, inclusió, digitalització i atractiu de l’ensenyament superior europeu.

Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europea ha declarat: “la Comissió està donant una resposta contundent als estudiants que demanen més llibertat per estudiar a tot Europa, als professors i als investigadors, que demanen que es posin en comú els coneixements, i a les institucions d’educació superior, que sol·liciten que es comparteixin els recursos.  Amb un total de 41 universitats europees, en les que hi participen 280 institucions, i el suport de 287 milions d’euros del pressupost de la UE, l’Espai europeu d’educació es converteix en una realitat tangible per a molts”.

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, ha afirmat que: “em complau comprovar que una àmplia gamma d’institucions d’educació superior de tots els estats membres i de fora d’ells formen part de les 41 universitats europees. La pandèmia de la Covid-19 ha demostrat que la cooperació transfronterera i entre les diferents disciplines i cultures és l’única forma de recuperar-se de la crisi i de generar resiliència. Aquestes universitats europees constitueixen un dels ciments fonamentals de l’Espai europeu d’educació”.

Seleccionades d’entre 62 candidatures, les 24 noves universitat europees compten amb la participació de 165 institucions d’educació superior de 26 estats membre i altres països que participen en el programa Erasmus+. La universitat Rovira i Virgili participarà en la Universitat “Aurora Alliance” , una de les noves universitats. D’aquesta manera la universitat tarragonina se suma a les quatre universitats catalanes que formen part d’una de les universitats europees seleccionades en la primera convocatòria.

Les institucions, els seus estudiants i els treballadors compartiran recursos físics i en línia, cursos, coneixements, dades i infraestructura. Aquesta estreta col·laboració augmentarà la seva capacitat per fer front als reptes als quals s’enfronten durant la recuperació i també als que es trobaran després. Els ajudarà a fomentar unes transicions verdes i digitals inclusives en benefici dels seus estudiants i de tots els europeus.

Detalls

Data de publicació
9 juliol 2020