Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Oliveres monumentals per a la dinamització socioeconòmica i la conservació de la biodiversitat

Projecte de dinamització socioeconòmica i conservació de la biodiversitat i del patrimoni cultural de les oliveres monumentals i velles

Oliveres monumentals

Aquest projecte té el repte de revertir la pèrdua d’un patrimoni cultural i agrari únic com són els oliverars monumentals i vells de les comarques del Montsià i les Garrigues. En aquest sentit, estableix una estratègia de dinamització socioeconòmica que ha de permetre: per una banda, el cultiu ecològic dels oliverars i en conseqüència la seva conservació i valorització; i, per l’altra, el foment de la biodiversitat i patrimoni cultural que acullen aquestes finques d’oliverars.

Entre les actuacions a desenvolupar hi trobem l’adequació i recuperació agrícola de finques, la creació d’un petit molí que permeti la producció d’oli i la seva posterior comercialització, la millora de la biodiversitat amb l’establiment de caixes niu, basses d’amfibis o l’alliberament de tortugues, la recuperació de murs de pedra seca o l’elaboració d’itineraris ecoturístics, manuals de bones pràctiques per a agricultors o material didàctic d’educació ambiental. Entre els resultats esperats destaquen els 5.000 kg per hectàrea d’olives produïts, els 25.000 litres d’oli ecològic venuts, les 27 hectàrees de cultiu a recuperar o els vuit elements patrimonials recuperats.

Aquest projecte rep finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i s'emmarca en el Component 4, "Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat"; Inversió 2, "Conservació de la biodiversitat terrestre i marina".

Footer cat Next Gen
Pilar Next Generation
  • Cohesió social i territorial

Finançament

Actors implicats

Participants

Associació d’Amics del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (CRFS)

Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC)

Fundació Trenca

Institut de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural - Ecologistes de Catalunya (IPCENA-EdC)