Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Header Pagesos
El futur del camp, el nostre futur

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha editat cinc vídeos curts i ha participat en la producció d’un documental, que s’ha emès al programa 30 minuts de TV3, sobre la nova pagesia a partir de projectes concrets.

Actualment només un 11% de les explotacions agràries de la Unió Europea estan a càrrec de persones de menys de 40 anys. Es calcula, a més, que Catalunya ha perdut 5.000 pagesos en els darrers 10 anys.

L’envelliment i la despoblació no són els únics reptes amb què es troba el món rural avui dia; els agricultors també han de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, la crisi energètica actual i la manca de professionals del sector.

Malgrat tot, el sector agrari és clau per garantir l’autonomia alimentària de la UE i té un paper important a l’hora d’assolir el repte de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre al 2050 ja que els cultius poden capturar carboni de l’atmosfera i els sòls gestionats adequadament permeten emmagatzemar-lo.

Per tant, la UE està compromesa a ajudar la pròxima generació d’agricultors europeus i ho fa a través de subvencions per a la posada en marxa de projectes, programes de formació i ajuts a la renda.

A Catalunya i a les Illes Balears hi ha joves agricultors que estan duent a terme projectes molt interessants relacionats amb la sostenibilitat, el cultiu ecològic, el relleu generacional, la recuperació de llavors i la digitalització del camp, entre d’altres qüestions, que poden servir d’inspiració per a molts joves que vulguin dedicar-se a la pagesia.

llavors
De les 250 varietats de fruiters que hi havia a l’Anoia, només se’n dedica una dotzena al cultiu comercial, la resta estan a punt de desaparèixer. El col·lectiu Eixarcolant és un grup de joves de la comarca que treballa per recuperar varietats tradicionals que sovint són molt més adaptables a les...
Joves pagesos
Els pobles de la Segarra han anat veient com els pagesos anaven desapareixent. El cultiu de cereals per a l’agroindústria necessita moltes màquines i poca mà d’obra però hi ha un grup de joves com l’Eva, el Gerard, l’Albert i el Quim que creuen que hi ha una altra manera de treballar la terra. Amb...
Menorca
Molts pagesos veuen com els seus fills marxen a la ciutat i molts ja no volen tornar al camp. El relleu generacional és un dels reptes de l’agricultura. A Menorca la Carme Bosch Marquès no només ha tornat a l’explotació familiar sinó que hi ha donat un nou impuls i ara elaboren els seu propi...
Nova vida al camp
Gavàs és un petit poble del Pallars Sobrià, com tants d’altres municipis de les zones rurals han patit una forta pèrdua de població en els darrers anys. L’Aitana i l’Àlex, dos joves de Barcelona, han decidit mudar-s’hi i agafar el relleu dels últims pastors i formatgers del poble.
Agricultura regenerativa
Malgrat les reticències familiars, l’Ernest ha demostrat que hi ha una altra manera de cultivar la terra, cuidant el paisatge, el sòl, el medi ambient i el producte. A Verdcamp s’està produint a gran escala prescindint d’herbicides i fertilitzants químics i utilitzant cobertes vegetals que permeten...
30 minuts
Un producció de Lluís Jené amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea Barcelona i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.