Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article4 gener 2023Representation in Spain – Barcelona5 min read

2023: quines efemèrides celebra la UE aquest any?

Un repàs als fets més destacats de la història de la UE que conmemorarem enguany.

EU Flag
ALEXANDRE LALLEMAND, Unsplash

Fa 75 anys…

Té lloc el Congrés d'Europa

7 de maig del 1948

Al voltant de 800 representants de països europeus es reuneixen al Congrés d'Europa, celebrat a la ciutat holandesa de La Haia, per debatre noves formes de cooperació.

 

Fa 70 anys…

S'obre el Mercat del Carbó

18 de febrer de 1953

El mercat del carbó s'obre dins de la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer. Es posa en marxa el mercat comú de carbó i mineral de ferro. Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos eliminen els drets duaners i les restriccions quantitatives sobre aquestes matèries primeres. El mercat de l'acer s'obre al maig.

 

Fa 65 anys...

La Comissió Europea té el seu primer president

7 de gener de 1958

Walter Hallstein esdevé el primer president de la Comissió Europea, càrrec que va ocupar fins el 30 de juny de 1967.

 

Es reuneix per primer cop el Parlament Europeu

19 de març de 1958

El Parlament Europeu d'avui té els seus orígens en l'Assemblea Comuna de “representants del poble” de la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer. Després de la creació de la Comunitat Econòmica Europea i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica, s'amplia per incloure les tres comunitats. La nova Assemblea Parlamentària Europea, formada per 142 membres, es reuneix per primera vegada a Estrasburg l'any 1958. El 30 de març de 1962 canvia el seu nom pel de Parlament Europeu.

 

Fa 55 anys...

S’eliminen impostos al comerç transfronterer

1 de juliol de 1968

Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos deixen de cobrar impostos a les importacions de béns de l'altre, permetent per primera vegada el comerç transfronterer lliure. També apliquen els mateixos impostos a les mercaderies que importen d'altres països. Neix el grup comercial més gran del món! El comerç entre els sis, i entre ells i la resta del món, creix ràpidament.

 

Fa 50 anys...

S’amplia la UE per primer cop

1 de gener de 1973

Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit s'incorporen a les Comunitats Europees, fent realitat així la primera ampliació. Juntament amb Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos, amplien el nombre de membres a nou. Després d'un referèndum, Noruega decideix no adherir-se.

 

Es crea el primer programa d'acció mediambiental de la UE

22 de novembre de 1973

Els líders de la Comunitat Europea adopten el primer Programa d'Acció Ambiental basat en la idea que és millor prevenir que curar i que la contaminació té un preu. La lluita contra la contaminació s'intensifica als anys 70 amb la popularització del moviment ecologista i dels primers partits polítics basats en principis verds, que inclouen l'ecologisme, la justícia social i la no violència. Des d'aleshores, el canvi climàtic i el medi ambient han ocupat un lloc molt destacat a l'agenda política de la UE.

 

Fa 40 anys...

Es celebra el primer Any Europeu

1 de gener de 1983

La UE llança la primera d'una sèrie de campanyes anuals per sensibilitzar sobre determinats temes i fomentar el debat. L'objectiu del primer Any Europeu van ser les petites i mitjanes empreses i la indústria artesanal, un sector important de l'economia de la UE.

 

Fa 35 anys...

Es concedeix el primer Premi Sàkharov a la Llibertat de Pensamant

1 de desembre de 1988

El Parlament Europeu estableix el Premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament per guardonar persones i col·lectius d'arreu del món que lluiten pels drets humans. Els primers guanyadors del premi van ser l'activista sud-africà contra l'apartheid i futur president Nelson Mandela i el dissident soviètic Anatoly Marchenko, a qui se li atorga el premi a títol pòstum.

 

Fa 30 anys...

El Mercat Únic es converteix en realitat

1 de gener de 1993

Gràcies al mercat únic, posat en marxa l'1 de gener de 1993, les persones, els béns, els serveis i el capital poden circular per la UE gairebé com si fos un sol país. Els ciutadans de la UE poden estudiar, viure, comprar, treballar i jubilar-se a qualsevol país, i gaudir de productes d'arreu d'Europa. És un dels grans èxits de la UE.

 

Entra en vigor el Tractat de Maastricht

1 de novembre de 1993

El Tractat de Maastricht, que porta el nom de la ciutat holandesa on es va signar, és una fita important de la integració europea. Crea formalment la Unió Europea i obre el camí per a l’adopció de la moneda única europea: l'euro. També atorga al Parlament Europeu un paper més important en la presa de decisions i el poder d'aprovar la Comissió en el seu conjunt.

 

Fa 25 anys...

Es va signar l’Acord de Belfast

10 d'abril de 1998

La signatura del "Divendres Sant" o "Acord de Belfast" entre el govern irlandès i el britànic va suposar la fi de 30 anys de conflicte a Irlanda del Nord.

 

De la creació del Banc Central Europeu

1 de juny de 1998

Es crea el Banc Central Europeu, que treballa amb els bancs centrals nacionals de tots els estats membres de la UE i s'encarrega de la gestió de l'euro. El seu objectiu principal és mantenir els preus estables per donar suport al creixement econòmic i la creació d'ocupació. Té la seu a Frankfurt, Alemanya.

 

Fa 10 anys...

Del Pla de Garantia Juvenil

22 d'abril de 2013

En resposta a nivells sense precedents d'atur juvenil, els líders de la UE acorden establir un Pla de Garantia Juvenil per a joves menors de 25 anys. Aquest és un compromís per oferir a cada jove una oferta laboral de bona qualitat, formació continuada o un període de pràctiques en un termini de 4 mesos després de quedar-se a l'atur o de deixar l'educació formal. Des que es va posar en marxa l'any 2014, més de 18 milions de joves s'han incorporat als Programes de Garantia Juvenil.

 

Croàcia es va adherir a la UE

1 de juliol de 2013

Croàcia és l’últim país en adherir-se a la UE i es converteix en el 28è membre de la Unió Europea.

 

Fa 5 anys...

Es va acabar amb el geoblocking

1 d'abril de 2018

A partir de llavors, podeu utilitzar les vostres subscripcions en línia a qualsevol lloc de la UE. Això permet que no t’hagis de perdre mai les teves pel·lícules, sèries de televisió, jocs o serveis musicals preferits quan viatges per la Unió Europea.

 

DiscoverEU

3 de maig de 2018

La UE llança 'DiscoverEU’, una nova iniciativa que ofereix als europeus de 18 anys l'oportunitat de viatjar per la UE. Amb l'ajuda dels abonaments gratuïts de tren, poden explorar la diversitat cultural d'Europa, fer nous amics i conèixer millor el seu continent!

Detalls

Data de publicació
4 gener 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona