Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 desembre 2021Representation in Spain – Barcelona4 min read

Del camp a taula: dotze receptes per cuinar amb productes de qualitat de la UE

El xef David Andrés ha elaborat dotze receptes amb productes que tenen un segell de qualitat europeu. Amb l’estratègia “Del camp a taula” la Comissió Europea vol aconseguir un sistema alimentari més just, saludable i sostenible.

David Andrés

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha editat un calendari per al 2022 amb dotze receptes fetes amb productes europeus que compten amb el segell de qualitat de Denominació d’Origen Protegida o Indicació Geogràfica Protegida. El Xef David Andrés ha escollit dotze productes de temporada, un per a cada mes de l’any, i ha elaborat una recepta d’alta cuina per a cadascun d’ells. 

 

 

Productes de proximitat i de qualitat

“El producte és el 90% de la nostra cuina. Els segells de qualitat europeu no només ens asseguren una qualitat als cuiners, sinó que també protegeixen els productors”, assegura David Andrés, xef del restaurant Via Veneto a Barcelona i copropietari del Somiatruites a Igualada.

Andrés va escollir dotze productes de temporada, un per a cada mes de l’any que estan protegits amb un segell de qualitat europea i n’ha elaborat una recepta. El fotògraf especialitzat en cuina, Mikel Ponce, n’ha fet les fotografies. (En podeu trobar algunes d’adjuntes)

 

Mes

Producte

Recepta

Gener

Avellana de Reus

Tortell d’avellanes de Reus amb Xocolata i Caramel

Febrer

Huîtres Marennes Oléron

Ostra Marennes Oléron amb col fermentada i caviar

Març

Pasta di Gragnano

Radiatori d pasta de Gragnano amb espardenyes de mar

Abril

Cebolla Fuentes de Ebro

Ceba de Fuentes escalivada farcida de la seva sopa i formatge fumat

Maig

Jabugo

Pernil de Jabugo amb esferificació d’ou, papada i patates fregides

Juny

Mahón-Menorca

Coulant de ceps i formatge de maó amb nous

Juliol

Pera de Lleida

Pastisset de Pera de Lleida i cerfull amb sorbet de pera

Agost

Mejillón de Galicia/Mexillón de Galicia

Musclos de Galícia amb escabetx de pastanaga

Setembre

Arròs del Delta de l’Ebre/Arroz del Delta del Ebro

Arròs del Delta de l’Ebre a la carbonara amb fals ou ferrat.

Octubre

Vedella dels Pirineus catalans/ Ternera de los Pirineos Catalanes/Vedell des Pyrénées Catalanes

Jarret de vedella dels Pirineus catalans sencer al forn

Novembre

Carxofa de Benicarló/Alcachofa de Benicarló

Carxofes de Benicarló amb rösti de carxofes i salsa de cabrit

Desembre

Mongeta del Ganxet

Mongetes del ganxet amb capipota i morro de bacallà

 

Productes amb segell de qualitat europea

La política de qualitat de la UE té com a objectiu protegir les denominacions de productes específics per promoure les seves característiques úniques a través de diverses etiquetes.

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)

Denominacions de productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)

Productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona. 

Especialitat Tradicional Garantida (ETG)

Denominacions de productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.

Productes catalans i balears amb etiquetes de qualitat europea

Del camp a taula

L'Estratègia Del camp a taula, de la Comissió Europea, es troba al cor del Pacte Verd Europeu i té l’objectiu d’aconseguir que el nostre sistema alimentari sigui més just, sostenible i saludable.

A través de l’estratègia Del camp a taula, la Comissió Europea invertirà en recerca i innovació per transformar la manera de produir, distribuir. Això no només millorarà la salut dels ciutadans, la societat i el planeta, també crearà noves oportunitats per a tots els actors de la cadena alimentària i per als consumidors.

El 2022 està previst assignar un total de 185,9 milions d'euros a la promoció dels productes agroalimentaris de la UE dins i fora de la UE. Igual que el 2021, el programa de treball de la política de promoció del proper any se centra en els productes i les pràctiques agrícoles que donen suport als objectius del Pacte Verd Europeu, com els productes ecològics, les fruites i hortalisses, l'agricultura sostenible i el benestar animal de la UE.

 

Més informació sobre l’estratègia Del camp a taula

Detalls

Data de publicació
16 desembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona