Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 març 2023Representation in Spain – Barcelona6 min read

Dia Internacional de les Dones: la UE pren decisions històriques mentre que arreu del món es vulneren els drets de les dones

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la Comissió Europea i l’alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat han emès la següent declaració:  

«En el Dia Internacional de les Dones pensem en la resiliència i la força de les dones. La seva determinació per alçar-se contra la injustícia. La seva dedicació per protegir els altres. La seva lluita incansable pel canvi.

No només avui, sinó cada dia, ens mantenim units amb totes les dones per impulsar els seus drets arreu del planeta. Volem empoderar les dones perquè persegueixin els seus objectius amb llibertat.

La pressió creixent sobre les dones i les nenes a tot el món i les vulneracions dels seus drets humans són alarmants.

Estem al costat de les dones de l’Iran, a les quals restringeixen sistemàticament les llibertats; i també les de l’Afganistan, on els talibans miren d’esborrar les dones i les nenes de l’espai públic, així com les de tots els indrets arreu del món en què s’amenacen o es neguen els drets i les llibertats fonamentals de les dones.

També ens preocupen profundament les notícies segons les quals les forces armades russes fan servir la violència sexual contra les dones i les criatures d’Ucraïna com a arma de guerra. Aquestes accions constitueixen crims de guerra i cal dur-ne els autors davant de la justícia. Continuarem col·laborant amb els nostres socis internacionals per fer que Rússia pagui per aquestes atrocitats.

Per tal de reforçar la rendició de comptes a escala mundial, la UE acaba d’adoptar un paquet de sancions contra els autors d’actes de violència sexual i de gènere.

També hi ha bones notícies. La UE ha pres decisions històriques per garantir que a la Unió les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes. Per exemple, amb les noves normes sobre paritat de gènere en els consells d’administració o sobre transparència salarial. Igualment, volem establir mesures a escala de la UE per lluitar contra la violència masclista i la violència domèstica.

Hi ha més feina per fer. La igualtat de drets de debò encara queda lluny. La igualtat de gènere només s’assolirà el dia que tothom ens impliquem per promoure-la i defensar-la, tant a la UE com a la resta del món.» 

 

Rerefons

El tema del Dia Internacional de les Dones del 2023 és «DigitALL: Innovation and technology for gender equality» (Per un món digital inclusiu: innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere). La bretxa digital de gènere impedeix que les dones treguin tot el partit dels beneficis de la transició digital. Mitjançant la seva estratègia digital i el creixement sostenible, la UE busca garantir l’accés igualitari de les dones al potencial encara per explotar de les tecnologies digitals.

La presidenta Ursula von der Leyen va declarar el 2023 Any Europeu de les Competències. La inversió en educació i en formació per a dones i nenes té un paper fonamental a l’hora d’enfortir la posició de les dones en tots els àmbits i de tancar la bretxa salarial de gènere.

El 2022, la UE va assolir grans fites legislatives per avançar en la igualtat de gènere. El març del 2022 la Comissió va proposar uns estàndards mínims de la UE per lluitar contra la violència masclista. La directiva proposada abasta, per primera vegada, la violència en línia com ara l’enviament d’imatges íntimes sense consentiment; la persecució en línia; el ciberassetjament; i la incitació a l’odi o la violència en línia. Els nous drets a escala de la UE en matèria de conciliació de la vida professional i de la vida privada es van començar a aplicar l’agost del 2022. El setembre del 2022 la Comissió Europea va presentar l’Estratègia europea d’atenció a les persones.  El novembre del 2022 el Parlament Europeu va adoptar la Directiva relativa a la paritat de gènere en els consells d’administració, que introdueix llindars per a la representació equilibrada entre dones i homes en els consells d’administració de les empreses cotitzades. Al desembre es va assolir un acord polític sobre la Directiva relativa a la transparència salarial. Avui la Comissió ha publicat el seu Informe sobre la igualtat de gènere a la UE de 2023, que conté informació actualitzada sobre les mesures que s’han pres per desplegar l’Estratègia per a la igualtat de gènere 2020-2025.  

Demà la Comissió posarà en marxa la seva campanya per combatre els estereotips de gènere, un resultat important de l’Estratègia per a la igualtat de gènere. Enguany la Comissió Europea també obrirà una convocatòria de propostes en el marc del programa Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors (CERV) per impulsar la igualtat de gènere, inclosa la participació paritària de les dones en la presa de decisions econòmiques i polítiques. 

La UE continua sent un motor per a la promoció de la igualtat de gènere més enllà de les seves fronteres, en totes les dimensions de la seva feina. A més, en el marc del III Pla d’acció en matèria de gènere 2021-2025, la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) s’esforcen per garantir que, com a tard el 2025, el 85 % de les noves accions exteriors de la UE contribueixin a la igualtat de gènere i a l’empoderament de les dones i les nenes. Per assolir aquest objectiu, s’ha intensificat la integració de la perspectiva de gènere en totes les polítiques i sectors, començant per la integració dels objectius de l’esmentat Pla d’acció, i es fomenta un plantejament transformador en matèria de gènere basat en els drets i de caràcter interseccional.

Defensar els drets de les dones i la igualtat de gènere és una prioritat clau de la política exterior de la UE. Recentment, el desembre del 2022, la UE i els seus socis africans van unir forces per millorar els drets de salut sexual i reproductiva a l’Àfrica en el marc de la iniciativa Global Gateway. El setembre del 2022 s’havia aprovat un paquet de mesures per donar suport als drets sexuals i reproductius de les dones arreu del món. Aquestes dues accions comprometen 105 milions d’euros per ajudar les dones a tot el planeta.

El 2023 es commemora el 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, que va consagrar que «Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets»

Demà, com a reconeixement als avenços destacables vers la igualtat de gènere assolits per organitzacions acadèmiques i de recerca, la Comissió anunciarà els guanyadors del Premi de la UE als Campions de la Igualtat de Gènere. Els noms dels guanyadors es podran consultar en una notícia en línia. La cerimònia de lliurament dels premis es transmetrà en directe aquí.

 

Mes informació

Informe sobre la igualtat de gènere a la UE de 2023

Índex d’igualtat de gènere de 2022

Detalls

Data de publicació
7 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona