Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 juliol 2023Representation in Spain – Barcelona5 min read

Estiu 2023: consells i recomanacions de la Comissió Europea

L’estiu és l’estació preferida de molts de nosaltres per viatjar, tant dins del país com a la Unió Europea o arreu del món.

estiu 2023

Amb l’objectiu que tots els ciutadans puguin gaudir de la gastronomia, la qualitat de les platges i la riquesa cultural dels països de la Unió, la Comissió Europea presenta les recomanacions següents.

 

Informa’t dels teus drets com a passatger

Segons la normativa de la UE, els passatgers tenen dret a triar entre un bo o el reemborsament en efectiu per valor del preu del bitllet, en cas de cancel·lació del bitllet de transport (aeri, ferroviari, amb autobús o amb transbordador) o del bitllet combinat per part del transportista. A més, els passatgers també tenen dret a una indemnització en cas de grans retards, cancel·lacions amb poc temps d’antelació, lesions causades per un accident durant el viatge, denegació d’embarcament o pèrdua d’equipatge.

Per poder consultar tota la informació relacionada amb incidències en els viatges, la Unió Europea disposa d’una aplicació (disponible per a iOS i Android), anomenada Els vostres drets com a passatger, que permet conèixer, des del mòbil, a què té dret el passatger en cas que sorgeixi algun problema durant el viatge, ja sigui un desplaçament amb vaixell, amb avió, amb tren, amb autobús o amb autocar.


Gaudeix de les platges europees

L’Informe de Qualitat d’Aigües Europees, publicat recentment per l’Agència Europea de Medi Ambient, mostra que el 2023 el 85,6 % de les aigües europees tenia una qualitat excel·lent. Espanya se situa per sobre de la mitjana, amb el 88,2 % de les zones de bany qualificades com a excel·lents.

Llegiu l’últim informe

 

Telèfon d’emergències i Targeta Sanitària Europea

La Targeta Sanitària Europea garanteix que els ciutadans europeus tinguin la mateixa assistència sanitària que els nacionals del país de la UE al qual viatgin. A més, en el cas d’una emergència, el 112 es pot marcar de manera gratuïta des de qualsevol lloc de la Unió Europea per contactar amb els serveis d’emergència.Viatja amb la teva mascota dins de la UE: gossos, gats i fures

Els ciutadans poden viatjar dins de la UE acompanyats dels seus animals de companyia, tret d’alguns casos excepcionals. Per viatjar, cal que duguin implantat el microxip; que estiguin vacunats contra la ràbia; que hagin seguit un tractament contra la tènia Echinococcus multilocularis i que disposin del passaport europeu per a animals de companyia en vigor.Descobreix la qualitat de la gastronomia europea

La gastronomia forma part de la riquesa i diversitat cultural de qualsevol regió. A la UE hi ha règims d’indicació geogràfica que protegeixen el saber fer, l’autenticitat i unes condicions agroambientals específiques. Les indicacions geogràfiques comprenen la Denominació d’Origen Protegida (aliments i vins); la Indicació Geogràfica Protegida (aliments i vins) i la Indicació Geogràfica (begudes espirituoses i vins aromatitzats).

Entre les elaboracions que compten amb règims d’indicació geogràfica hi ha productes molt coneguts del nostre país com ara l’Oli de Siurana, la Pera de Lleida, l’Arròs del Delta de l’Ebreel Formatge de Maó, el Pebre bord de Mallorca, el Formatge Manxego, el Pernil de Guijuelo o els vins de La Rioja, però també productes menys coneguts com ara el Formatge d’Acehúche, un formatge produït en el centre-oest de la província de Càceres que s’ha incorporat fa poc al Registre de Denominacions d’Origen Protegides (DOP).

En cas de viatjar per Europa, els viatgers tenen l’oportunitat de tastar productes icònics com el Formatge Feta grec, els vins de Bordeus o el Vinagre Balsàmic de Mòdena.

A Espanya comptem amb més de 360 productes que han obtingut el segell de qualitat europea. Podeu consultar-los tots en aquest enllaç.


Comunica’t sense patir pel preu

Des de 2017 els europeus podem viatjar a altres països de la UE sense haver de patir per si rebem factures excessives de les nostres línies de telefonia mòbil. Això és de resultes de la normativa europea que va eliminar els càrrecs d’itinerància, tant per a les trucades i els missatges com per a les dades d’internet.

Aquestes normes eren vàlides durant cinc anys i l’1 de juliol de 2022 va entrar en vigor el nou Reglament que les va prorrogar fins el 2032. A més, amb aquesta nova normativa els viatgers ara tindran dret a la mateixa qualitat d’internet mòbil a l’estranger que la que tenen al seu país. Els operadors de serveis mòbils han de garantir que els consumidors tinguin accés a les xarxes 4G o 5G més avançades si estan disponibles en el lloc que visiten. 


Protegeix el medi ambient i els boscos

L’any passat vam ser testimonis de la segona pitjor temporada d’incendis forestals registrada a la UE. Els incendis forestals tenen un efecte devastador en la vida dels europeus.

Quan la magnitud d’un incendi forestal desborda les capacitats de resposta d’un país, aquest pot sol·licitar ajuda mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la UE i la seva flota rescEU. Es tracta d’una reserva europea de recursos que permet assistir altres països en cas d’emergències i sempre que el país afectat ho sol·liciti. En el marc de rescEU, vint-i-quatre avions i dos helicòpters d’extinció d’incendis, estacionats a Txèquia, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Portugal i Suècia, estaran disponibles aquest estiu quan els incendis forestals requereixin una resposta europea conjunta per salvar vides, mitjans de subsistència i entorns naturals.

Aquest mecanisme ja ha estat activat aquest juliol, arran de la petició de Grècia, per ajudar en l’extinció dels incendis forestals del centre del país. Com a resposta immediata, la Comissió Europea ha mobilitzat quatre avions d’extinció d’incendis Canadair de la seva flota rescEU ubicats a Itàlia i França.”

 

Detalls

Data de publicació
16 juliol 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona