Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article25 gener 2024Representation in Spain – Barcelona5 min read

La Comissió Europea i la Fundació Catalunya Europa promouen la ciutadania activa i crítica dels joves de cara les properes eleccions europees

Comisión Europea i la Fundación Catalunya Europa

En motiu del Dia Mundial de l’Educació, que se celebra el 24 de gener, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Fundació Catalunya Europa han presentat un seguit d’iniciatives per promoure el coneixement, reflexió i implicació dels joves en el projecte europeu.
 

La presidenta de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats, i la cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Laura Rahola, han presentat les diferents propostes que una i altra institució i també conjuntament adreçaran als joves des d’ara i fins a les eleccions europees del juny per acostar als joves la informació sobre què és i què fa la UE i  encoratjar la seva participació activa i crítica en la democràcia europea. 
 

D’aquesta manera Camats ha dit: “volem fer una crida a la gent jove perquè les properes eleccions es converteixin en un clam contra els missatges d’odi, d’exclusió i de violència”.
 

Per la seva banda, Rahola ha afegit: “l’educació és la millor eina que tenim per formar una ciutadania activa, participativa, crítica i implicada en el projecte europeu”.
 

 

Fundació Catalunya Europa
 

La Fundació Catalunya Europa promou tres premis adreçats al jovent en tres etapes educatives diferents. Als alumnes d’ESO els proposa presentar, en grup, una expressió artística (fotografia, vídeo...) que respongui a la pregunta “Què és per a tu Europa”. En segon lloc, el Premi Europa Jove, organitzat conjuntament amb la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i adreçat a estudiants de Batxillerat. Aquest premi reconeix els millors treballs de recerca de batxillerat que estudiïn i analitzin temes relacionats amb la UE.  Finalment, el Premi de Recerca Pasqual Maragall que guardona treballs de grau o de màster que tinguin com a objecte els aspectes històrics o la vigència actual dels camps del pensament i l'acció política de Pasqual Maragall a l’entorn de les ciutats i d’Europa .

Tant Camats com Rahola han destacat la qualitat dels treballs presentats fins ara en els diversos premis i han animat els joves a participar-hi enguany per seguir fomentant la reflexió sobre el present i el futur de la Unió Europea.
 

 

Representació de la Comissió Europea a Barcelona
 

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona participa directament com a coorganitzadora en el Premi Europa Jove i dona suport a la resta de premis i accions de la Fundació Catalunya Europa adreçades als joves. En aquest sentit, Rahola ha explicat que l’organització del premi per a estudiants de batxillerat “permet a les institucions escoltar els joves i conèixer els seus interessos i propostes a través dels treballs que es presenten”.
 

A més, avui també s’han donat a conèixer d’altres activitats que la Representació de la Comissió Europea posarà en marxa amb la vista fixada en la participació dels joves en les eleccions del 9 de juny.   Així, la lluita contra la desinformació i la formació mediàtica és un dels principals objectius i per això reforçarà accions com la de “periodisme a les escoles” que vol donar eines als joves perquè puguin identificar les notícies falses.
 

Rahola també ha presentat uns nous materials pedagògics desenvolupats per la Representació amb l’objectiu de millorar el coneixement dels estudiants de secundària sobre el que és i el que fa la UE. Es tracta de les capses d’aprenentage “La Terra any 2257” , que permeten treballar a classe, en grups reduïts temes com ara els orígens i la història de la Unió Europea, el funcionament de les seves institucions, la repercussió que tenen les polítiques de la UE en el nostre dia a dia, el concepte de ciutadania europea o els valors de la Unió. Els materials s’adrecen a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i s’han començat a distribuir aquest segon trimestre de curs a diverses escoles de Catalunya i les Illes Balears.
 

Amb la idea que la ciutadania europea es pot explicar des de les primeres etapes d’ensenyament, la Representació de la Comissió Europea organitzarà un any més, a l’entorn del Dia d’Europa (9 de maig), els cicles ‘Europa a les escoles’ i ‘Europa a les biblioteques’, aquest darrer amb el suport de la Diuptació de Barcelona i la seva xarxa de bibliotèques. La proposta inclou més d’una trentena de representacions de l’espectacle ‘Li deien Kalopsia’ en escoles i biblioteques d'arreu de Catalunya i les Illes.  L’espectacle està basat en el conte “Kalòpsia un planeta no tan diferent” editat per la Representació per explicar l’origen i els valors de la UE als més petits.
 

Context

El 24 de gener va ser declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides com el Dia Mundial de l’Educació. L’edició d’enguany se celebra sota el lema “aprendre per una pau duradora”, un missatge més que necessari en un context mundial d’escalada de conflictes, de violència i d’augment de la discriminació i la incitació a l’odi. La Unió Europea, nascuda sota els ideals d’una Europa pacífica, unida i pròspera, no és aliena a aquestes amenaces, ans el contrari.  

El projecte europeu es dota de legitimitat perquè la ciutadania hi creu, hi dona suport i hi participa democràticament. Una ciutadania que enguany està cridada a les urnes, en unes eleccions europees que al nostre país se celebraran el 9 de juny. En aquestes, la participació dels joves és essencial, especialment aquells que podran votar per primer cop i que en països com Àustria, Grècia, Malta, Alemanya i Bèlgica, ho faran a partir dels 16 anys. La participació dels joves en les societats democràtiques ens interpel·la com a institucions i com a societat i ens impulsa a treballar per connectar les realitats de la joventut amb la política europea i contribuir a la seva participació activa i a la reflexió crítica sobre el present i el futur de la UE.  Un repte que passa, cada cop més i arreu del món, per informar, conscienciar i lluitar contra la desinformació i les notícies falses.


Per tot això, en el Dia Mundial de l’Educació, la Fundació Catalunya Europa i la Comissió Europea refermen el seu compromís amb la promoció de la consciència europea i la idea d’Europa entre els més joves i han anunciat un seguit de premis i activitats adreçades a aquest col·lectiu.
 

Detalls

Data de publicació
25 gener 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona