Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article17 febrer 2023Representation in Spain – Barcelona6 min read

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona presenta el primer mapa interactiu que mostra l’efecte real dels fons NextGenerationEU a Catalunya i les Illes Balears

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona presenta el primer mapa interactiu que mostra l’efecte real dels fons NextGenerationEU a Catalunya i les Illes Balears

NextGen a prop teu

Aquest divendres s’ha presentat a la seu de les institucions europees a Barcelona la iniciativa  «NextGenerationEU a prop teu», un mapa interactiu que aplega exemples de projectes que ja s’estan desenvolupant a Catalunya i les Illes Balears gràcies als fons NextGenerationEU i específicament a través del seu Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Es tracta d’un exercici pilot que ha impulsat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i que s’espera que es pugui desplegar a la resta de l’estat espanyol i a tota la Unió Europea.

«NextGenerationEU a prop teu» presenta més d’una cinquantena de projectes que ja s’estan executant en diversos àmbits, des de la transformació digital en els camps de la salut, la recerca, les energies renovables o la mobilitat fins a la cohesió social i la restauració del medi ambient. Es tracta d’un seguit d’exemples que no pretén ser exhaustiu, sinó que vol mostrar que el Pla de Recuperació ja està tenint una repercussió palpable en la societat. A més, amb l’objectiu de mantenir l’espai actualitzat, els beneficiaris dels fons també podran introduir-hi els seus projectes.

 

NextGenerationEU a prop teu

Durant l’acte de presentació el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha afirmat: «El desplegament del Pla de Recuperació i Resiliència està arribant sobre el terreny i té un efecte real en forma de projectes tangibles. Aquest mapa ens ajuda a visualitzar-los. Catalunya i les Illes Balears ens serveixen com un pilot de comunicació i hem aprofitat la nostra Representació a Barcelona i la nostra estreta cooperació amb el diferents nivells de l’administració per tirar-ho endavant.»

Per la seva banda, el director de Representació i Comunicació als Estats Membres de la Comissió Europea, Richard Kuehnel, ha dit: «El paquet NextGenerationEU, amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència com a element central, va néixer de l’esforç de solidaritat més gran que s’ha vist mai en la història de la integració europea. Arran de les conseqüències socials i econòmiques que ha tingut la pandèmia per a Europa, els estats membres van poder unir forces per rellançar l’economia i donar-li suport en el camí de la doble transició, sense deixar ningú enrere. Dos anys més tard, podem dir que l’aplicació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència va per bon camí: s’han aprovat tots els plans nacionals i s’estan executant a bon ritme. Mostrar la repercussió positiva que la iniciativa ja està aportant als ciutadans i a les empreses és també la nostra tasca i una de les nostres prioritats, per això és tan important la presentació d’avui, que aplana el camí perquè altres estats membres de la UE ampliïn aquest projecte pilot.»

L’acte també ha comptat amb la intervenció de Santiago Fernández, cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Secretaria General d’Afers Econòmics i G20 del Gabinet de la Presidència del govern d’Espanya, que ha declarat: «El Pla de Recuperació avança a un ritme sorprenent. I no només avança en termes de desemborsament, sinó també en termes de projectes beneficiaris, amb més de 190.000 a tot Espanya. Aquest és un pla que canvia les prioritats i permet invertir en projectes com el Supercomputing Center de Barcelona, un bon exemple de col·laboració entre l’Administració General de l’Estat i la Generalitat, al qual ja se li han atorgat més de 50 milions d’euros a través de diversos projectes finançats amb els fons NextGenerationEU per fer coses com la creació d’un primer supercomputador quàntic, que contribuirà molt a la creació d’un ecosistema de xips que ens vindrà molt bé a tot el país.»

Finalment, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha assenyalat: «Des de la Generalitat celebrem el naixement del mapa «NextGenerationEU a prop teu» perquè aterra les polítiques europees en el dia a dia de la ciutadania i demostra que la cooperació entre administracions de diversos nivells és imprescindible per assolir les transformacions perseguides pels fons NextGenerationEU. També mostra la importància de fer valer el rol fonamental de les administracions més properes a la ciutadania, les que coneixen les necessitats de les persones i els projectes més transformadors que poden optar als fons NextGenerationEU, també les que tenen una llarga experiència en la gestió dels fons estructurals. Des de Catalunya continuarem treballant per assegurar-nos que els fons NextGenerationEU arriben on toca i com toca, a fi d’aconseguir l’impacte necessari per transformar les nostres economies i societats.»

 

Tres exemples de projectes

Durant l’acte també s’han explicat amb més detall tres projectes dels més de cinquanta que es mostren en el mapa:

·       Intel·ligència artificial per millorar el sector del vi: el Clúster Vitivinícola Català – INNOVI ha obtingut finançament dels fons NextGenerationEU per als seus socis mitjançant tres projectes d’innovació que apliquen la intel·ligència artificial i la IoT (internet de les coses) en diverses etapes de la cadena de valor del sector vinícola. Més informació.

·       El primer ordinador quàntic amb tecnologia europea: el projecte Quantum Spain preveu la construcció i instal·lació del primer ordinador quàntic basat en tecnologia europea. Implica vint-i-cinc universitats i centres d’infraestructures i supercomputació de catorze comunitats autònomes i serà gestionat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a node principal de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES, per les seves sigles en castellà). La coordinadora del projecte és la doctora en computació quàntica Alba Cervera, investigadora al BSC. Més informació.

·       Vies blaves, turisme sostenible a l’Anoia: la Via Blava Anoia (VBA) és part del projecte de les ViesBlaves Barcelona (VBB), un recorregut al costat de les lleres dels rius Llobregat, Cardener i Anoia amb l’objectiu de recuperar i posar en valor el patrimoni natural i cultural del parc fluvial més important de la demarcació de Barcelona gràcies a la creació i adequació d’itineraris transitables per practicar el senderisme i el cicloturisme a l’entorn d’aquests tres rius. Més informació.

 

NextGenerationEU

NextGenerationEU és el pla de recuperació acordat a nivell de la UE per fomentar la recuperació de l’economia europea després de la pandèmia i impulsar la transició ecològica i digital. Dotat amb prop de 807.000 milions d’euros, s’articula principalment a través del Mecanisme Recuperació i Resiliència. A Espanya, aquest Mecanisme finança el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En la versió que ja s’ha aprovat, aquest pla permetrà el desemborsament, previ compliment de fites i objectius, de 69.500 milions d’euros en transferències no reemborsables per a reformes i inversions fins el 2026. S’espera una sol·licitud d’ampliació del pla properament.

 

Més informació 

Mapa Next Generation a prop teu 

Pàgina web sobre els fons Next Generation EU 

Detalls

Data de publicació
17 febrer 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona