Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article10 febrer 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

Manuel Szapiro, director de la Representació, visita les Illes Balears per presentar les prioritats de la Comissió i conèixer de prop la realitat del territori

Manuel Szapiro ha presentat el programa de treball i les prioritats de la Comissió Von der Leyen al Parlament de les Illes Balears

Visita a les Illes Balears

El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, es troba aquest dimecres i dijous 9 i 10 de febrer de visita a les Illes Balears. Es tracta del primer viatge que Szapiro fa sobre el terreny a les illes i que li servirà per entendre en profunditat la realitat de les illes i analitzar els principals reptes del territori.

Durant la seva visita, el director de la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears ha presentat el pla de treball per al 2022 i les prioritats de la Comissió Europea davant del Parlament Balear i s’ha reunit amb el govern i les diferents autoritats de les Illes amb qui ha tingut l’oportunitat de discutir sobre els principals reptes de present i de futur que afronten les Balears com ara el repte demogràfic, el model de turisme sostenible, la joventut, la migració, la salut, i el pla de recuperació.

En la seva intervenció al Parlament de les Illes Balears, que ha tingut lloc aquest dimecres dia 9 a les 18h, Szapiro ha presentat les prioritats de la Comissió Von der Leyen,  el pla de treball de la Comissió per al 2022 i les oportunitats que aquests ofereixen per a les Illes Balears, pioneres, per exemple, en temes clau a nivell europeu com la recuperació, la transició justa, l’hidrogen i l’economia circular.

Szaprio també ha volgut remarcar les oportunitats que els fons Next Generation EU poden oferir per fer front a alguns dels principals reptes de les Illes com ara el turisme sostenible, la transició energètica, la cohesió social o les desigualtats: “A les Illes s’hi destinaran 311 milions d’euros dels quals un 44% són per a la transició verda, el 22% aniran al turisme, l’11% a la digitalització, un 9% a la protecció social i un 8,5% a l’educació i formació professional”

Finalment, ha animat a la universitat de les Illes Balears, que actualment participa en 22 projectes de recerca que han obtingut finançament de la Unió Europea a través del programa Horitzó 2020 a prendre part activament en la nova estratègia europea per a les universitats que va adoptar la Comissió aquest gener per fomentar una cooperació europea eficaç en l’educació superior.

 

Conèixer i analitzar els reptes del territori

El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha aprofitat la seva visita per reunir-se amb autoritat de les illes com la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, amb qui ha pogut discutir sobre els reptes que presenta els problemes demogràfics, les vies de col·laboració entre la govern de la Generalitat i la Comissió Europea a través de la Representació de Barcelona i les conclusions de les activitats que s’han dut a terme a les Illes Balears en el marc de la Conferència sobre el futur d’Europa, entre d’altres. També s’ha trobat amb la conselleria de fons europeus per parlar sobre diferents projectes que compten amb suport de la UE a través de diferents programes.

Szapiro també s’ha reunit amb el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas abans de la seva intervenció davant de la cambra.

Visita a les Pitiüses

Aquest dijous 10 de febrer, Szapiro es desplaçarà a Eivissa i Formentera on tindrà l’oportunitat de reunir-se amb els presidents insulars d’ambdues illes: Vicente Marí Torres i Ana Juan Torres per aprofundir en el coneixement del territori, la realitat i els reptes.

El director de la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes també aprofitarà la visita per conèixer dos projectes europeus emblemàtics:

  • El far de la mola (Formentera) El far de la Mola es va inaugurar al juliol del 2019 com a espai cultural i formatiu i de difusió del patrimoni marítim de formentera gràcies al finançament de fons europeus. El far és, a més, un edifici representatiu de l’enginyeria civil, projectat per Emili Pou Bonet i acabat de construir el 1861 ubicat en un punt privilegiat de la illa.

 

  • Projecte can Casals (Eivissa) El projecte de la casa pagesa de Can Casals, té l’objectiu de rehabilitar una casa pagesa unifamiliar datada al s. XVII i inclosa al catàleg del Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Eivissa. Amb la seva restauració, cofinançada amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) es pretén salvaguardar un exemple d’arquitectura tradicional eivissenca que forma part del patrimoni de la ciutat.

 

  • Cohesió social i integració de barris (Eivissa) Szapiro també coneixerà els resultats del pla de cohesió social i integració de barris d’Eivissa, finançat amb fons FEDER amb l’objectiu de millorar la integració, l’accés a l’habitatge i mitigar el canvi climàtic entre d’altres.

Més informació sobre les projectes de la política regional

Àlbum de fotografies de la visita

Detalls

Data de publicació
10 febrer 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona