Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article31 maig 2022Representation in Spain – Barcelona

TMB posa en servei entre maig i juny set busos més d’hidrogen finançats amb fons europeus

Dilluns vinent quatre vehicles d’hidrogen se sumaran a la línia X1 que ja compta amb el primer bus d’hidrogen que circula a Espanya.

Bus d'hidrogen TMB
Miguel Ángel Cuartero (TMB)

TMB ha anunciat la incorporació de set  vehicles d’hidrogen, finançats amb fons europeus, a la línia X1. Quatre ho faran dilluns vinent i tres més durant el mes de juny. Tots ells se sumaran al primer bus d’hidrogen que ja circula en tot l’Estat en aquesta mateixa línia de XPRESBus, que connecta el centre de la ciutat amb els nodes intermodals de Francesc Macià i Glòries. A més, fins al 2025 TMB incorporarà fins a 60 vehicles amb aquesta tecnologia de zero emissions. Així ho ha anunciat la presidenta de TMB, Laia Bonet, durant la jornada La mobilitat sostenible amb hidrogen, que s’ha celebrat avui a Barcelona.

El bus d’hidrogen està resultant ja més eficient a nivell de consum. Així es demostra després que el passat 7 d’abril TMB posés en servei el primer bus d’hidrogen amb una previsió de consum de 9kg/100 km que en realitat s’ha quedat en 6,82kg/100 km, tot i que durant l’estiu es prevé un increment de consum en un 40% aproximadament, amb la qual cosa la mitjana ponderada al llarg de l’any  sería de 7,51 kg/100 km.

L'adopció de l'hidrogen verd per part de la flota de TMB compta amb el suport del programa europeu JIVE 2 de promoció dels vehicles de pila de combustible i zero emissions cofinançat per la Unió Europea.

 

L'hidrogen, una aposta de futur

També cal destacar la hidrogenera que Iberdola va posar en marxa a la Zona Franca i que compta amb una subvenció del programa Connecting Europe Facilities for Transport de l'Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA). Aquesta hidrogenera, impulsada a través d’una licitació de TMB, permetrà la creació d'un hub d'hidrogen verd en una de les àrees industrials més importants del país. A més, es una  instal·lació que permetrà abastir altres flotes i indústries que adoptin aquest vector com a solució energètica i que pretén generar un efecte tractor sobre tot allò que envolta aquesta tecnologia, en línia amb els principis de l'Estratègia Europea de l'Hidrogen i el Full de Ruta de l'Hidrogen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

L’hidrogen, l’element més abundant en l’univers, és un vector energètic de gran versatilitat que està cridat a tenir un paper preponderant en el transport, emmagatzematge i conversió instantània en una energia útil, de formes d’energia diverses. La utilització de l’hidrogen per al transport està avançant gràcies al desenvolupament tecnològic lligat a les piles de combustible.

A la pila de combustible es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa, mitjançant el qual l'hidrogen reacciona amb l'oxigen. L'hidrogen prové d'un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l'oxigen es capta de l'aire ambiental. L'únic derivat d'aquesta reacció és l'energia elèctrica generada, calor i aigua, que s'expulsa en forma de vapor pel tub d'escapament.

Detalls

Data de publicació
31 maig 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona