Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article27 gener 2022Representation in Spain – Barcelona1 min read

Un projecte amb fons europeus renaturalitzarà el riu Besòs per millorar-ne la qualitat ambiental i la biodiversitat

Aquesta iniciativa comença a Santa Coloma de Gramenet amb la creació del refugi de biodiversitat, un corredor ecològic d'espais naturals.

Riu Besòs
Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i AMB

Renaturalitzar el riu Besòs és una estratègia per augmentar-ne la resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic, i inclou alliberar els ecosistemes de la pressió humana perquè tendeixin a autoregular-se i a funcionar de manera natural. Aquest canvi de paradigma pretén deixar que la natura tingui cura de si mateixa, permetent que els processos naturals reparin i restaurin els paisatges degradats per l'acció de l'home.

El refugi de biodiversitat, com a primer pas, obre una nova etapa per preservar els hàbitats existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores.

El nou refugi permetrà el desenvolupament de flora i fauna i millorarà la qualitat paisatgística d'una conca fluvial reconvertida en un corredor ecològic imprescindible dins la infraestructura verda i blava metropolitana, ja que connecta el Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc de la Serralada de Marina amb el litoral metropolità.

L'àmbit d'actuació d'aquesta Fase 1 de les obres comprèn l'espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam. El projecte té un pressupost d'un milió d'euros, finançat per l'AMB (70 %) i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (30 %), amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Fons europeus per a la recuperació dels espais fluvials

La Unió Europea, a través de FEDER, dona suport a la recuperació socioambiental dels espais fluvials metropolitans, incloent les conques dels rius Besòs i Llobregat, les rieres que drenen les aigües directament al mar i les vessants de Collserola. Aquestes actuacions compten amb un pressupost de 16,84 milions d'euros, dels quals gairebé 7 milions provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Gràcies al confinançament europeu es podrà recuperar i preservar la qualitat ecològica i paisatgística d'aquests espais fluvials i se n'obriran de nous de públics a la població. De la mateixa manera, les actuacions també permetran recuperar i conservar cursos fluvials actualment deficients des d'uan perspectiva hidrològica, i se'n podrà assegurar la mitigació de riscos d'innundabilitat que tenen associats. 

Més informació

L'AMB i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet presenten l'inici de les obres del projecte de renaturalització del riu Besòs

Fons FEDER (AMB)

Detalls

Data de publicació
27 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona