"Coca de carxofa cruixent", recepta guanyadora del mes d'octubre del concurs de receptes de productes amb segell de qualitat UE que organitza la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Aquest plat ha estat l’escollit entre les receptes que incorporaven com a ingredientcarxofa de Benicarló i que han participat aquest mes al concurs.
La seva autora, Rosa Cabiscol, s’endurà el llibre ‘Sensacional!Search for available translations of the preceding linkES•••’ de receptes de xefs d’arreu de la UE i participarà a la final del concurs, en què podrà guanyar un lot de productes amb Denominació d’Origen i un dinar o sopar per a dues persones al restaurant Somiatruites amb nit d’hotel.
Promoure els ingredients de qualitat i proximitat
El concurs de receptes de #QualitatUE té l’objectiu de donar a conèixer els productes amb segells de qualitat que atorga la Unió Europea, com la Denominació d’Origen Protegida (DOP). A partir del calendari de 2022 de la Representació de la Comissió Europea, que dedica cada mes a un producte DOP, el concurs proposa els participants de crear les seves pròpies receptes i compartir-les a les xarxes socials.
L’Arròs del Delta era el producte del mes de setembre i entre les propostes que s'hi han presentat hi ha des de risotto, arròs negre, sofregit o postres amb licor d’arròs.
Recepta guanyadora
350 g de farina d'espelta un polsim de sal un polsim de sucre 5 g de llevat premsat 175 g d'aigua mineral 20 g d'oli d'oliva verge extra, més oli per a fregir. 2 carxofes una branca de romaní i una de timó 4 o 5 fulles de menta.
Ingredients: ( per a 2 coquetes)
350 g de farina d’espelta un polsim de sal un polsim de sucre 5 g de llevat premsat 175 g d’aigua mineral 20 g d’oli d’oliva verge extra, més oli per a fregir. 2 carxofes una branca de romaní i una de timó 4 o 5 fulles de menta.
Preparació: Infusionem l'aigua mineral amb timó i romaní. Pastem la farina, la sal, el sucre, el llevat premsat i 350 g d'aigua infusionada. Quan estigui la massa gairebé feta, hi afegim l'oli (sense deixar que la massa absorbeixi tot el greix). La tapem amb un drap i la deixem reposar durant 40 minuts. Un cop reposada, la tallem en quatre trossos iguals i els deixem reposar durant 30 minuts més. A continuació els aplanem amb un corró per donar-los forma de coca plana i de forma rectangular. Podem tallar les vores si no us queden massa rectes. Hi afegim un rajolí d'oli per sobre. Ho deixem a la nevera durant 12 hores amb un paper de forn a sota i un drap a sobre. Un cop passat el temps, les posarem en una safata amb una mica de farina a sota, i les coem al forn durant uns 8-9 minuts a 180 graus. Quedaran cruixents. Ara prepararem el farcit: Tallem les carxofes a làmines no massa fines. Les enfarinem i les coem durant 2-3 minuts en una quantitat generosa d'oli. Les retirem i les posem sobre un paper absorbent, per tal de recollir l'excés d'oli. Han de quedar cruixents, no massa cuites. Tallem una pastanaga amb un pelador, per tal d'obtenir làmines fines. Les posem 1 minut o menys a dins de l'oli que hem fet servir per a les carxofes. Retirem i deixem damunt un paper de filtre. Queden seques, bastant trencadisses, per la qual cosa val vigilar que no es trenquin massa.
Muntatge: Es poden fer amb una única capa o en dos pisos. Jo n'he fet una de cadascuna, per provar, i és millor en una capa. Posem una coca en el plat, i tirem un rajolí d'oli d'oliva i afegim la carxofa sobreposada, fins a cobrir tota la superfície. Afegim la pastanaga per sobre i uns quants pinyons. Acabem amb un altre rajolí d'oli i unes fulles de menta, per a donar aroma. Aquesta coca de carxofa es pot menjar freda o calenta, segons el gust de cadascú. Jo recomano que sigui almenys tèbia.
Detalls
- Data de publicació
- 9 desembre 2022
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona